Prijava
Korisničko ime

LozinkaNiste još naš član?
Registrirajte se, besplatno je!

Izgubili ste lozinku?
Nema problema, zatražite novu.
Članovi Online
mili_vanili00:10:55
Werther02:43:20
AHJAK06:49:18
Aquamaniac07:27:54
mojo07:52:00
Tom8207:58:05
nkocbek1@optinet09:44:36
prodz11:21:36
darkoh18:50:08
Radevski 1 dan

Registriranih: 830
Najnoviji: mili_vanili
Google Translate
Galerija
Odabrani Članci
Interview with Viktor Lantos
HAS Contest 2015
Intervju sa Jordi Pelegríem
Interview with Grégoire Wol...
Interview with Norbert Sabat
HAS na Facebooku
Posjetite
MojBiljniAkvarijum
Aquascaping World
Creative Aquascaping Union
Akvaristi.net
Aquanubis
Aqua Journal
IAPLC natjecanje
AGA natjecanje
Kategorija
Članci Početna » Intervjui na hrvatskom » Intervju sa George Farmerom
Intervju sa George Farmerom

1. Znamo da radite kao inženjer za oružje u Royal Air Forceu. To zvuči zanimljivo, uzbudljivo. Kako izgleda Vaš radni dan?

Trenutno radim kao instruktor u Expeditionary Armament Squadron-u gdje treniram osoblje za sigurno i precizno rukovanje raznim zrakoplovnim oružjem. Zbog trenutnih događanja u Libiji posla je jako puno, a očekujem da ćemo se uključiti u operacije u Italiji, vrlo skoro. Iduće godine me čeka 6 mjeseci u Afganistanu.
2. Što smatrate svojim najvećim aquascaping dostignućima na natjecanjima i u hobiju općenito?

Moje najveće dostignuće, vezano za natjecanja, jest poziv u žiri International Aquascaping Contesta (AGA), 2008. godine, u kojem je bio i sam Takashi Amano. Najveći osobni natjecateljski uspjeh jest 1. i 3. mjesto, te titula „Highly Commended“ (vrlo pohvalno), na AGA natjecanju 2009. godine, u biotop kategoriji. Najveći rezultat koji sam postigao na IAPLC natjecanju je bio 2009. godine, sa osvojenim 169. mjestom. Ove godine se nadam još boljem rezultatu…u hobiju smatram najvećim dostignućem to što sam kroz svoje radove promovirao aquascaping i biljnu akvaristiku općenito.
3. Možete li nam reći nešto o UKAPS-u (UK Aquatic Plant Society)? Da li je istina da je sve počelo kao podforum na Barreportu? Što mislite koliko je to utjecalo na promoviranje hobija u Velikoj Britaniji i u svijetu općenito?

Tom Barr je bio redovni posjetitelj na fishforums.net, na kojem su se okupljali vrlo aktivni i strastveni hobisti. Predložio je ideju za osnivanje UKAPS-a, i nas nekoliko je odmah formiralo neslužbeno vodstvo. Privremeno smo koristili Barr Report kao bazu, sve dok nismo 2007. godine, započeli sa radom na siteu www.ukaps.org.Danas imamo preko 6000 članova te održavamo regularna okupljanja i evente. Od mnogih, izdvojio bih posjet Tropikinim rasadnicima u Danskoj, posjet Vivarijumu u Nizozemskoj, kao i razne izložbe na Fishkeeping festivalima diljem Velike Britanije. UKAPS je također sudjelovao i na Chelsea Flower Showu, kojeg je posjetila i Kraljica. Većina nas smatra najboljim izvorom informacija za biljnu akvaristiku i aquascaping na području Velike Britanije…gdje sudjeluju svjetski eksperti ovog hobija, te na kojem se također pomaže i početnicima u hobiju.
4. Koliko akvarija imate trenutno? Da li Vam to oduzima puno vremena?

Trenutno su u pogonu 3 akvarija – 25, 60 i 240 litara. 25-litarski je stolni nano akvarij, lowlight održavanja, sa mahovinom i kriptama uglavnom. 60-litarski je high-light optiwhite akvarij, sa LED rasvjetom, Fluval G6 filterom…to je iwagumi star godinu dana.240-litarski akvarij je džungla scape, sa puno velikih lisnatih biljaka poput Aponogetona, Crinuma i Liliya. Tjedno održavanje tih akvarija traje otprilike 3 sata.
Slijedi par tehničkih pitanja:

5. Kakvu podlogu preferirate u svom setupovima i zašto?

Biram podlogu isključivo po estetskom kriteriju iako biljke najbolje rastu u soil podlogama poput ADA Aqua Soil i sl. Ponekad koristim inertnu podlogu poput pijeska/šljunka i oslanjam se na doziranje putem vodene kolone. Re-scape u soil podlogama je puno teži i neuredniji jer se te podloge s vremenom pretvaraju u blato. Imao sam dosta uspjeha i sa Tropica Plant Supstratom i šljunkom preko. Supstrat je inače, po meni, manje bitan faktor u biljnim akvarijima ukoliko imate dobar nivo CO2, doziranja i cirkulacije.


6. Malo o vodi…da li koristite r/o vodu ili iz slavine? Da li je voda meka ili tvrda? Kakvi su općenito parametri vode u tvojim akvarijima?

Koristim vodu izravno iz slavine. Voda je tvrda – GH 14, KH 7, vodljivosti 750 S/m. Također sadrži puno nitrata i fosfata. Obično tjedno mijenjam 50% vode (više,manje).


7. A rasvjeta? Kako odlučujete koliko svjetla ćete koristiti u nekom postavu? PAR metrom? Imate iskustva sa LED rasvjetom?

U većini postava koristim T5 rasvjetu, a od nedavno sam počeo koristiti i LED. T5 lampe daju bolje boje of LED-ica, ali efekt mreškanja površine ispod jednog izvora svjetla, kao kod LED rasvjete, izgleda puno prirodnije. Koristio sam i PAR-metar u raznim postavima kako bi ustanovio intenzitet svjetla, pri određenoj udaljenosti različitih vrsta rasvjete, od vode/podloge. Za low-light postav, ići ću na 20 µMola na podlozi, a za high-light akvarij, 70 i više µMola.
8. Cirkulacija i filtracija. Koliko su važni po Vama?

Dobra cirkulacija i biološka filtracija važnije su što više energije ima u akvariju…npr. high light akvarij, sa puno CO2,zahtijevat će odličnu cirkulaciju, kako bi CO2 i gnojiva bili što efektnije raspoređeni. Masa biljaka koja brzo raste stvara puno organskog otpada, pa je dobra biološka filtracija neophodna. Nisam ljubitelj korištenja powerheadova jer narušavaju aquascape, pa radije koristim velike filtere ili više njih. Kod nas, u Velikoj Britaniji, normalno je 10x pravilo…npr. 120 litarski akvarij treba veliki filter cirkulacije od 1200 l/h. U mom 240-litrašu koristim Fluval FX5.


9. Gnojenje kroz vodeni stup? Koja gnojiva preferirate?

Koristim već godinama Tropica Plant Nutrition+. To je, za moje potrebe, odlično all-in-one gnojivo. Nedavno sam počeo koristiti i Aqua Rebel Flowgrow gnojiva iz Njemačke. Odlična su, a posebno je zanimljiv njihov Spezial-N koji koristi nekoliko izvora dušika. Mikroelementi su im također jako efektivni.


10. Kako birate faunu? Imate neku omiljenu vrstu riba? Kad ubacujete algare u svojim postavima?

Moj izbor riba se uvijek bazira na aquascapeu i biram ih da pašu u njega. Najviše nekako koristim tetre u većini svojih postava, jer su odlične za fotografiranje zbog plivanja u jatu. Ponekad pričekam mjesecima dok ne dodam ribe u aquascape, obično tek kad postav sazrije, tako da mi ostane dosta vremena da izaberem adekvatne ribe.Mislim da su ribe vitalni dio svakog aquascapea te da trebaju biti pažljivo odabrane i uzgajane, na najbolji mogući način. Uvijek ih hranim najkvalitetnijom hranom kako bi što više pokazale svoje boje. Kozice, koje služe kao algari, dodajem što je prije moguće, dok algojede rijetko koristim u zadnje vrijeme.


11. Gdje nalazite inspiraciju za aquascapeove? U prirodi? Drugim scapeovima?

Inspiracija dolazi sa različitih strana. Ponekad iz prirode npr. moj posljednji iwagumi (Project Scree) je inspiriran putovanjem u planine Walesa.Inače sam veliki ljubitelj biotopa, i aquascape ću često bazirat oko neke lokalne teme. Postavi drugih scapera me također inspiriraju, ali pokušavam ne sputavati svoju individualnu kreativnost iako mislim da smo svi mi produkt naše okoline. Kako radim sve više postava, dobivam samopouzdanja za vlastito eksperimentiranje u njima, radije nego da rekreiram neke stare.


12. Također ste odličan fotograf. Kakvu opremu koristite?

Hvala Vam. Koristim Canon 50D, 24-105L i 100mm makro objektiv. Imam studijski flash, ali ga rijetko kad koristim. Zbilja uživam u fotografiji i smatram je korisnom nadopunom aquascapingu, sa nekoliko aspekata koji idu ruku pod ruku, npr. važnost kompozicije.


13. Kakva je Vaša procedura fotografiranja aquascapea? Koliko vremena treba za aquascape fotografiju?

Vjerojatno potrošim manje vremena nego većina na pripremu fotografije. Naime, održavam inače, ponekad i dnevno, sve svoje postave u gotovo savršenom stanju što se tiče algi na staklu, rezanja listova itd. Većina tankova također je i otvorenog tipa, pa je jednostavno maknut opremu i dodati još svjetla za fotografiranje ako je potrebno. Moj fotoaparat je dosta dobar u radu sa visokim ISO vrijednostima, tako da mogu napraviti solidne fotke koristeći samo akvarijsku rasvjetu. Studijsko svjetlo ipak daje najbolje rezultate ako se koristi pravilno, ali zahtjeva i dosta vremena. U zadnje vrijeme koristim više T5 lampi na akvariju za konačno slikanje. Npr. za svoj 60cm Iwagumi, koristiti ću 6x39W HO T5-ica, od toga 4*6500K, i 2 lampe crveno/plavog spektra za poboljšanje boja. To mi omogući svjetla za slikanje sa postavkama na fotoaparatu: f/8, 1/200, ISO 400. Obično slikam u burst modu kako bih dobio najbolju moguću fotografiju riba u jatu.
14. Da li puno koristite Photoshop?

Ne. Koristim ga samo za sitne korekcije. Više preferiram izvući što bolju fotografiju ravno iz fotoaparata. Photoshop na natjecanjima je naširoko komentirana tema koja nadilazi opseg ovog intervjua, ali vjerujem da bi, za neke, pravila morala biti bolje objašnjena.


15. Poruka za naše članove.

Kontinuiran napredak je bolji nego zakašnjela savršenost. Učite iz vaših grešaka i ne bojte se probati nešto drugačije. Hvala Vam što ste me intervjuirali!


Pitanja i prijevod: Luka Žanić i Leonard Popović

Objavio lp u 14.04.2011 08:12
Komentari
25 #1 Ruki

u 14.04.2011 12:32
Jako dobar, lijep i zanimljiv intervju, bravo decki!
7 #2 M23_Vu

u 14.04.2011 16:00
svaka čast dečki!
23 #3 George

u 14.04.2011 18:01
Super, svaka cast na trudu!

(nisam Farmer, al sam George Wink )
43 #4 Steblaj

u 14.04.2011 22:36
bravo ekipa!
85 #5 chelydra

u 14.04.2011 23:18
Svaka čast, sjajno odrađen intervju!
28 #6 Vele bit

u 15.04.2011 02:01
Svaka čast! To se zove intervju!
26 #7 cann

u 15.04.2011 17:23
tek sam sad uhavtio vremena da ga uz kavicu na poslu pročitam Smile
odličan intervju, a fotke..mama miaaa..
128 #8 jurica75

u 18.04.2011 13:23
Da,sad opet imam za čim patiti......
Kad mi idemo u Dansku?
Upiši Komentar
Prijavite se da bi upisali komentar.