Prijava
Korisničko ime

Lozinka



Niste još naš član?
Registrirajte se, besplatno je!

Izgubili ste lozinku?
Nema problema, zatražite novu.
Članovi Online
darkoh00:46:51
Tom8204:10:50
ZoranC09:05:16
Mandic14:33:52
damirs22:31:41
Vedran 1 dan
ibanezfrelon 1 dan
carreras 2 dana
Werther 2 dana
Knight 127 3 dana

Registriranih: 849
Najnoviji: damirs
Google Translate
Galerija
Odabrani Članci
Estimative index - EI siste...
Interview with Jordi Pelegrí
DIY ADA stalak
Intervju sa James Findleyem
Intervju sa Justin Lawom
HAS na Facebooku
Posjetite
MojBiljniAkvarijum
Aquascaping World
Creative Aquascaping Union
Akvaristi.net
Aquanubis
Aqua Journal
IAPLC natjecanje
AGA natjecanje
Kategorija
Članci Početna » Gnojenje » DIY Makroelementi
DIY Makroelementi

Svi već znamo da nam je za uspješan rast biljaka potrebna ravnoteža između svjetla, co2, mikroelemenata i makroelemenata. U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na izradu makroelemenata.


Zašto ih dodajemo?


Makroelementi koje mi, biljni akvaristi, najčešće dodajemo u akvarije su kalij, nitrati i fosfati. Dodajemo ih stoga jer kod akvarija sa puno bilja, poput naših, sa jakim svjetlom i dodavanjem co2, bilje brzo iskoristi one makroelemente koji se nalaze u akvariju, te će ono prestat s rastom i stvorit će nam se alge ukoliko ih mi ne dodamo. Kalij, nitrati i fosfati dodaju se miješanjem kemijskih spojeva, koji sadrže te elemente, sa destiliranom vodom, pa se pripremljenu otopinu dodaje u akvarij....zašto se miješa sa destiliranom? Zato jer ukoliko koristimo vodovodnu vodu, ona najčešće sadrži određene količine makroelemenata, pa nećemo znati koliko uistinu dodajemo kojeg spoja.



Što nam je potrebno?


Spojevi koje koristimo pri izradi DIY makroelemenata su:

Kalijev-nitrat (KNO3) za dodavanje kalija i nitrata,




te kalij-dihidrigenfosfat (KH2PO4) za dodavanje fosfata.




Može se miksati također i kalijev-sulfat (K2SO4) za dodavanje kalija, ali za to najčešće nema potrebe, jer se sasvim dovoljno kalija za rast biljaka dodaje iz već prije spomenutog kalijevog-nitrata (KNO3).


Navedeni spojevi mogu se nabavit u ljekarnama, poljoapotekama...ako ih nemaju, pitajte neka vam naruče. Možete ih naručiti i preko interneta i to jako povoljno. Također postoje već pripremljena gnojiva makroelemenata zajedno (nutrafin NPK, makroelementi za cvijeće, seachem NPK), al problem nastaje ukoliko biljke našeg akvarija troše više jednog spoja, a manje drugog...i onda skupa dodajemo recimo fosfate kojih već ima previše, a nitrate kojih zbilja fali, ne možemo dodat dosta jer dodajemo i fosfate. Zato je bolje napravit posebno otopine svakog spoja.

Znači sad kad imamo spojeve postavlja se pitanje u kojim omjerima to pomiješati sa destiliranom. Na portalu imamo jedan od prvih napravljenih kalkulatora koji možete downloadat, i s kojim to vrlo lako izračunate: Chuckov kalkulator.





Postupak izračunavanja...


Prikazat ćemo izračunavanje pomoću tog kalkulatora:
Za akvarij od 53 litre, trebat će dodati 44.80 grama, ili 8 čajnih žličica, KNO3 u 500 ml destilirane vode, da bi dobili otopinu, čija će količina 1ml dodati 1 ppm nitrata...




Ukoliko dodamo 4,80 grama KH2PO4, ili jedna čajna žličica, u pola litre destilirane vode, dobit ćemo otopinu, čija će nam količina 1ml dodat 0.1 fosfata u akvarij 53 litre.




U kalkulatoru možemo mijenjat vrstu spoja kojeg dodajemo, količinu vode za otopinu, količinu spoja kojeg dodajemo, ili veličinu akvarija i on će nam uvijek izračunati količinu dodanog spoja...možda izgleda komplicirano, al svatko to bez problema shvati prilikom rada sa kalkulatorom.


Pošto nemamo svi kući precizne vage, možete zamoliti da Vam izvažu spoj u ljekarni, ili količinu spoja koju ćemo dodavat možemo odredit pomoću onih žličica iz sirupa:
5ml ~ 5 grama ~ 1 teaspoon (1 čajna žličica)






Sad kad smo to sve smiksali u pola litarskim bočicama,




Potrebna nam je još mjera koja pokazuje mililitre jer ovaj kalkulator izračunava po jednom mililitru. To radimo sa malom špricom koja ima označene mililitre i može se kupiti u svakoj apoteci.





Samo kod high light akvarija...


Dodavanje makroelemenata je potrebno samo kod high light akvarija sa dodavanjem co2...kod low light akvarija to najčešće nije potrebno, jer bilje u takvim uvjetima ne troši previše, sporije raste i načešće su dostatni makroelementi koji se nalaze u akvarijskoj vodi. Vrijednosti na kojima ćemo držati makroelemente ovise o načinu gnojenja koji koristimo, svejedno da li je to EI način doziranja, ili mozda PPS - pro način doziranja, ili pak neki drugi...o tome će biti više riječi u idućim člancima.






Tekst i fotografije: lp

Objavio lp u 04.04.2011 08:20
Komentari
Trenutno nema upisanih komentara!
Upiši Komentar
Prijavite se da bi upisali komentar.