Prijava
Korisničko ime

LozinkaNiste još naš član?
Registrirajte se, besplatno je!

Izgubili ste lozinku?
Nema problema, zatražite novu.
Članovi Online
Tom8221:39:05
St3fke 1 dan
AHJAK 1 dan
ZoranC 1 dan
carreras 2 dana
marinnn 2 dana
mojo 2 dana
darkoh 2 dana
Mandic 3 dana
damirs 3 dana

Registriranih: 850
Najnoviji: St3fke
Google Translate
Galerija
Odabrani Članci
PPS - pro način doziranja
Interview with James Findley
Intervju sa Grégoire Wolins...
Intervju s Oliverom Knottom
Filtracija i protok biljnih...
HAS na Facebooku
Posjetite
MojBiljniAkvarijum
Aquascaping World
Creative Aquascaping Union
Akvaristi.net
Aquanubis
Aqua Journal
IAPLC natjecanje
AGA natjecanje
Kategorija
Članci Početna » Aquascaping » HAS Contest 2013
HAS Contest 2013

Ovo je pregled drugog po redu aquascaping natjecanja u organizaciji našeg portala, na kojem je sudjelovalo 14 aquascapeova naših članova. Zadatak svakog natjecatelja je bio voditi ažurni dnevnik svog aquascapea, dotjerivat ga uz savjete kolega sa portala te napraviti finalnu fotografiju bez opreme, baš kako i priliči jednom aquascaping natjecanju. Na kraju su svjetski poznati aquascaperi ocjenjivali radove, te smo uz glasanje članova za najzanimljivije teme, dobili pobjednike HAS Contesta 2013.
Suci HAS Contesta 2013 su bili poznati svjetski aquascaperi:
Grégoire Wolinski
(aka Ceed) je vrlo talentirani aquacaper iz Francuske. Njegovi radovi i orginalnost ostavljaju bez daha te smo zbilja smo ponosni što je pristao biti sudac HAS Contesta. Više o njemu u našem intervjuu sa njim.
Majstor aquascapinga, Diego Sandoval iz Španjolske, ponajviše poznat po svojim aquaminijaturama i nature akvarijima u kojima vodi računa o najsitnijim detaljima. Više o njemu u našem HAS intervjuu.
Jurijs Jutjajevs
iz Njemačke, od 1998. godine u hobiju, direktor najpoznatijeg svjetskog sajta Aquascaping World-a, profesionalni aquascaper i osnivač Aquascaping kompanije te sudac na mnogim poznatim natjecanjima poput ROAPLC-a.
Radovi koji su se natjecali, po osvojenim mjestima, zajedno sa komentarima sudaca:
1. Pepi21 - Wild West (160 litara)
Ovaj postav je strašan, izgleda doista kao ono što je autor pokušao dočarati na Divljem zapadu. Vrlo originalan rad, posebno prednji dio sa mahovinama i pogostemonima. Čestitke za sjajnu i orginalnu ideju. Diego Sandoval.


Umjetnički i kreativan akvarij. Ideja sa kaktusima je zabavna i dobro odrađena. Grégoire Wolinski.

Vrlo harmonična kompozicija. Količina biljaka je taman za pustinjsku atmosferu, a korištenjem kamenja postignuta je odlična dubina. Tamna pozadina posmatrača asocira na kasno poslijepodne, gdje ptice (ribe) lete tamo gdje će prenoćiti. Dobra fotografija također na kojoj mreškanje površine simulira mračno nebo i tjera sve ribe u jednom smjeru. Također odlično prekriveni umjetni oblici sa mahovinom. Jurijs Jutjajevs.2. Prodz - Mali zeleni (120 litara)
Odličan postav sa panjevima, impresivan rezultat, ali bez pozadinskih stabljikastih biljaka iza glavnog dijela, što bi po mom mišljenju poboljšalo rezultat. Diego Sandoval.

Interesantan akvarij. Obojane biljke u pozadini su prevelike i utječu na ostatak kompozicije. Bolje bi pasale manje i tanje biljke poput Rotala. Grégoire Wolinski.

Ovaj postav pokazuje dramatično korištenje drva kombinirano sa spororastućim biljkama što zahtjeva puno strpljenja kako bi se dobio lijep oblik. Manje ribe bi povećale dubinu, a biljke sa širokim listovima poput Microsoruma odvraćaju pažnju i bilo bi bolje zamjeniti ih sa drugim sitnolisnim vrstama. Jurijs Jutjajevs.


3. AHJAK - 2nd attempt (96 litara)
Dobar postav sa biljkama koje djeluju jako zdravo, sigurno će s vremenom biti samo još bolji. Diego Sandoval.

Lijepe i jako zdrave biljke. Bilo bi bolje i harmoničnije kada bi bile iste vrste biljaka na obje strane. Grégoire Wolinski.


4. Prodz - Zimski 2012 (120 litara)
Još jedan postav koji zapanjuje, uspješno kreiran dizajn sa različitim mahovinama i papratima, drva i kamenja također su dobro aranžirana. Diego Sandoval.

Cjelovito dobra kompozicija, al nešto kao da nije dobro sa panjevima. Možda činjenica što ih je paran broj i što su okrenuta u istom smjeru. Grégoire Wolinski.

Jako prirodan postav, a najviše mi se sviđa korištenje samo zelenog bilja naprijed i malo biljaka iza. Vidim neke greške koje bi se lagano ubuduće mogle izbjeći. Prvo, nije mi jasno zašto bi ime postava trebalo biti Zimski 2012? Uvijek je bolje dati scapeu neki naziv nego vremensko razdoblje jer je to vjerojatno jedina informacija koja kod promatrača potiče maštu i pomaže u intrepretiranju postava. Drugo, vidim nešto algi u kutevima, a ako je autor samo za slikanje izvadio svu tehniku, mreškao površinu, zašto nije očistio kuteve od algi? Korištenje urednog i čistog bijelog papira se preporuča kod slikanja finalnih fotografija. Nije skupo i lako se stavi na zid. Jurijs Jutjajevs.


5. Lp - Airy (63 litre)
Ovo je odličan scape, dobro su održavane biljke, a i postav je jako ugodan oku. Dobar odabir grana za ovaj tip postava. Diego Sandoval.

Jako lijep akvarij koji daje osjećaj svjetiline, prozračnosti. Možda je korijen na desnoj strani mogao biti bolje aranžiran. Refleksija u staklu upada u oči. Grégoire Wolinski.

6. AHJAK - Enter the Dragon (96 litara)
Postav koji daje dobar prvi dojam, sa zdravim biljkama. Još malo dragon kamenja bi sigurno dobro došlo. Diego Sandoval.

Lijep akvarij. Bilo bi bolje da su iste vrste biljaka posvuda, a ne strogo grupirane. Akvarij bi tako bio bolje izbalansiran. Grégoire Wolinski.

Ime nekako baš pristaje uz postav, s jedne strane jer je dragon kamenje korišteno, a s druge strane zbog prolaza između kamenja koji bi mogao predstavljati ulaz u nešto skriveno iza. Dobar odabir biljaka, različitih oblika i boja listova. Nekako ne pašu te velike crvene neonke naprijed uz staklo. Manje ribe bi puno bolje odgovarale. Neke decentnije poput Gold tetri. Također bolji bi kontrast bio sa laminiranom pozadinom, pogotovo u centralnom dijelu između kamenja. Jurijs Jutjajevs.


7. Lugi - Silva pluvialis (72 litre)U ovom postavu definitivno vrijedi manje je više. Sviđa mi se kako su biljke raspoređene, promišljeno, sve je na svom mjestu. Diego Sandoval.


Desni korijen, zato što je manji, trebao je biti raspoređen više iza kako bi se dobilo više dubine. Čistina na sredini je ovako prevelika. Grégoire Wolinski.

Postav mi na prvi pogled jako sviđa. Detaljno raspoređeno kamenje i razgranata drva čine se kao da su tamo godinama. Sve praznine su odlično popunjene. Kad se bolje pogleda vide se ipak neke sitnice koje je lako ispraviti i sigurno bi tako postav bio bolje plasiran. Prazan prostor u sredini dijeli scape na dva jednaka dijela te stalno odvlači pogled sa jednog na drugi. Ubuduće uvijek se probajte ravnati po pravilu zlatnog reza, napraviti jednu stranu većom od druge, dominantnijom, dati naglasak na crvenim biljkama kako bi se zadržao pogled promatrača na jednoj fokusnoj točki. U takvom postavu sa samo zelenim biljkama dobro bi bilo staviti ribe koje iskaču i donose malo živosti. Jurijs Jutjajevs.

8. Lp - Flyaway (72 litre)

Jako lijepo, dobro odrađen postav koji bi se sa par preinaka mogao dosta poboljšati. Diego Sandoval.

Lijep akvarij. Bilo bi dobro sakriti donji dio Eleocharisa. Grégoire Wolinski.
9. Opijum - Swamp (160 litara)
Postav je dobro zamišljen, ali još nije sazrio, biljke nisu dobile "krila". Diego Sandoval.


Hardscape je dobro zamišljen, ali neke biljke nisu baš u punoj formi. Bilo bi bolje izabrati neke druge biljke za popunu kuteva. Grégoire Wolinski.


10. Cann - Soulfly (54 litre)Mislim da bi više trebalo istaknuti panjeve u ovom postavu, sigurno bi to promjenilo izgled nabolje. Diego Sandoval.

Hydrocotyle tripartita bi bolje pasala na lijevoj strani. Grégoire Wolinski.


11. Pepi21 - Old oak (25 litara)
Ovaj mali akvarij sigurno izgleda bolje uživo nego na slici. Dobro su raspoređene mahovine i biljke općenito, a veća dubina se mogla dobiti da je prolaz prema iza bolje napravljen, kao da vodi u nedogled. Diego Sandoval.

Mahovine u pozadini i "drvo" nisu najbolje održavane. Šišanjem se može postići gušći i precizniji izgled. Grégoire Wolinski.12. ADA by Valisnerija (100 litara)
E. vivipara je neobično postavljena. Iako ne baš orginalan, generalno dobar scape. Diego Sandoval.


Jako interesantna ideja, ali je previše vrsta biljaka koje su mogle biti bolje raspoređene. Grégoire Wolinski.

13. Lugi - Stablo u kocki (30 litara)
Kreiranje postava višeg nego dužeg je uvijek problematično. Ovdje je to dobro napravljeno. Razgranatije drvo bi djelovalo prirodnije. Diego Sandoval.

Gornji dio je malo prazan. Dodavanjem još korijenja sa mahovinama postigao bi se bolji izgled. Grégoire Wolinski.


14. Zgmarkozg - Calm river (120 litara)

U ovom postavu fali više oblikovanja. Posebno nedostaje harmonije među različitim vrstama biljaka. Lijevo u pozadini, biljke poput Rotala dale bi više dubine i sklada cijelom postavu. Diego Sandoval.

Akvariju fali ravnoteže. Bolje bi bilo da je manje vrsta biljaka. Desni dio akvarija nije baš u skladu sa lijevim. Grégoire Wolinski.Zahvaljujemo se sponzorima našeg portala: Aquashop-u, Rogolist-u i Teraristici što su omogućili vrijedne nagrade za pobjednike.


Objavio lp u 14.06.2013 15:12
Komentari
Trenutno nema upisanih komentara!
Upiši Komentar
Prijavite se da bi upisali komentar.