Prijava
Korisničko ime

LozinkaNiste još naš član?
Registrirajte se, besplatno je!

Izgubili ste lozinku?
Nema problema, zatražite novu.
Članovi Online
darkoh01:07:56
Tom8204:31:55
ZoranC09:26:21
Mandic14:54:57
damirs22:52:46
Vedran 1 dan
ibanezfrelon 1 dan
carreras 2 dana
Werther 2 dana
Knight 127 3 dana

Registriranih: 849
Najnoviji: damirs
Google Translate
Galerija
Odabrani Članci
Rasvjeta biljnih akvarija
Interview with Renato Kuroki
Podloga u biljnom akvariju
Interview with George Farmer
Interview with Chris Lukhaup
HAS na Facebooku
Posjetite
MojBiljniAkvarijum
Aquascaping World
Creative Aquascaping Union
Akvaristi.net
Aquanubis
Aqua Journal
IAPLC natjecanje
AGA natjecanje
Kategorija
Članci Početna » Intervjui na hrvatskom » Intervju sa Norbertom Sabatom
Intervju sa Norbertom Sabatom

Za početak predstavite nam se u nekoliko rečenica. Odakle dolazite, čime se bavite?

Radim kao inžinjer - izračunavam statiku za objekte pomoću FEM (Finite Element Method) i takvim izračunima je dalje moguće "izgraditi" objekt. Dosta radim i sa CAD programima. Nisam oženjen i nemam djece.


Kada ste se počeli ozbiljnije baviti aquascapeom?

Iskreno, nikad nisam uzimao biljne akvarije za ozbiljno iako me uvijek nesto privlačilo k njima. Prvi akvarij imao sam u djetinjstvu i o njemu se brinuo moj otac. Poslije toga sam imao pauzu od jedno 12-13 godina kad nisam imao ni jedan akvarij, sve do 2002. kada je moja sestra dobila zlatnu ribicu u staklenoj kugli za svoj 18-i rođendan. Iz nekog razloga sam se počeo brinuti o njoj, hraniti ju te joj mijenjati vodu svaka 2-3 mjeseca. To i nije bila neka velika obaveza, ali većina
akvarista (mada nitko to ne želi priznati) upravo tako počinje, sa zlatnom ribicom ili sijamskim borcem u maloj staklenoj kugli.Na ljeto 2003. nešto me potaklo da toj zlatnoj ribici kupim primjeren kockasti akvarij. Na nesreću, zlatnoj ribici se novi dom nije baš svidio te je vraćena u kuglu, a nove ribe su došle u akvarij (neonke, ramirezi i coridorasi). Bio je to klasični početnički akvarij, prenapućen, premalo filtriran, premalo svjetla i jako malo bilja. Iskreno, tada još nisam ni razmišljao o biljnom akvariju. Uopće nisam znao da postoje akvariji kojima je u prvom planu bilje!
Sve se promjenilo u jesen 2003. kada sam se zakvačio za internet i počeo učiti o ovom hobiju. Jednog dana sam surfao stranicama koje su imale slike biljnih akvarija (u Amano i Dutch stilu) i to je ostavilo dubok dojam na mene. U tom trenutku sam mislio da za takve postavke treba nevjerojatna doza znanja i ustrajanosti (plus mislio sam da su ljudi koji su napravili takve postave
sa nekog drugog planeta).

Moja strast je bila sve veća, pa sam početkom 2004. godine startao 100x40x45 tank. Idućih nekoliko mjeseci sam bio sve više fasciniran japanskim biljnim akvarijima, a rezultat je to da sam u travnju 2004. izmijenio akvarij sa ribama u biljni akvarij (instalirao sam više svijetla, CO2, počeo gnojit). Tako su se nekako odvili moji prvi koraci.


Kako su izgledali vaši počeci?

Moj prvi ozbiljniji akvarij je bio 100x40x45. Imao je krupan šljunak, jednu granu, ljuske kokosa i par biljki. Ništa specijalno, ali tada nisam ni znao da postoje biljni akvariji.


Što vas motivira u ovom hobiju?

Ne motivira me baš puno stvari. Aquascaping je samo jedan od mojih hobija koji se natječe protiv fotografiranja, trčanja i biciklizma. Dolazi proljeće i bit će boljih stvari za raditi. Ne razmišljam puno o aquascapingu i akvariju kojeg imam kod kuće. On je samo lijepi dio mog doma u kojem ponekad uživam kao hobiju.
Nedavno smo grupa mojih kolega i ja pokrenuli magazin o aquascapingu "Liquid". Nadam se da će taj magazin biti objavljen i u engleskom izdanju.


Koliko vremena trošite na aquascape?

Odprilike jedan sat tjedno. Većinu vremena provedem na zamjenu vode i druge stvari poput čišćenja stakla, trimanja biljaka, itd...


Da li prije uređivanja radite skice na papiru ili radite iz glave?

Nikad ne crtam skice svojih postava. U glavi imam neku mutnu viziju postava, ali ne aranžiram postav sa takvom filozofijom. Moji postavi nikad ne ispadnu ni pola onako kako sam ih zamislio u svojoj glavi.


Koju veličinu akvarija najčešće upotrebljavate i zašto?
Nekoliko godina sam koristio 90x45x45 jer je to univerzalna veličina za bilo kakav aranžman, a to je bila i najveća veličina akvarija kojeg sam mogao smjestiti u sobu. Trenutno kod kuće imam 120x60x50. i to je trenutno najveća mjera koju mogu smjestiti u sobu. Sviđaju mi se akvariji sa prednjom stranicom omjera 1:2 i 1:3 te široki akvariji u kojem se može postići bolji efekt dubine. Ne volim visoke akvarije. Volio bih imati akvarij 180x60x60, ali si ga ne mogu priuštiti, jer osim stakla potrebna je velika količina materijala za dekoraciju (veliko kamenje i korijenje).


Koliku pozornost dajete filterima? Što općenito mislite o filtraciji?

Filtracija je jako važna za čistoću vode. Ne obraćam puno pažnje na biološku filtraciji u vanjskim filterima jer na kraju krajeva većina bakterija živi u podlozi akvarija. Sa 50 litara podloge imamo odličan biološki sustav. Trenutno u mom 360 litarskom akvariju koristim dva Eihem 2028 filtera i mislim da je to sasvim dovoljna filtracija.


Zadnje vrijeme u našim krajevima sve češće se koristi smanjen protok u akvariju. Što mislite o tome?

Protok vode je potreban za dobru distribuciju CO2 u tanku, mada ne volim kada je protok prejak ili preslab (kada nema kretanja vode u tanku).

Koju vrstu filter materijala koristite?

Koristim standardna punjenja koja dolaze sa Einhemovom filterima, kao što su ehfimech, spužva i substrat pro. Ne volim ih kombinirati. Bilo koji drugi neutralni materijal je dobar.Koju podlogu koristite?

Trenutno koristim Aquatic Nature Prosoil, dok sam prije koristio ADA Amazoniu, a u budućnosti mislim probati i Elos soil.


Koristite li diy gnojiva ili komercijalna gnojiva? Kada krećete sa prihranom?

Obično koristim DIY makro i kupljena mikro gnojiva. Kalijem obično gnojim od samog početka i nakon dva tjedna dodajem makro i mikro hranjive tvari. Počinjem sa trećinom propisane doze.


Koji hardscape koristite i zašto?
Volim oboje, kamenje i drvo, ali većinom koristim kamenje u svojim postavima. Najviše cijenim Manten kamenje zbog njihove jedinstvene strukture i zato što je u Poljskoj teško doći do tog kamenja. Mislim da se isplati platiti puno za dobru stvar. Tako kupljen hard može se koristiti godinama ponovo u raznim verzijama. Na primjer, isto veće Manten kamenje koristio sam u 3-4 svoja postava.


Koja biljka je nezaobilazna u vašim postavima i zašto?

Mislim da je mahovina i Rotala sp.green. Mahovina je idealna za stvaranje detalja i prekrivanje nepravilnosti. Rotalu jednostavno volim. Bila je glavna tema mog akvarija 2004. godine i od tada je zauvijek ostala moj favorit. Sviđa mi se i jednostavna je za oblikovanje.
Koliko svjetla koristite? (t5, hm, led)

U svojim akvarijima koristim T5. HM je cool, ali mora biti postavljena visoko iznad tanka i to je problem zato što sjedeći na kauču pored akvarija svijetlo blješti u oči. To me je toliko smetalo u novom tanku da sam odlučio koristiti za T5 lampe. Temperatura svjetlosti je odprilike 6000-7000K. LED rasvjeta je još uvijek novost i nije me još osvojila. Naravno predstoji još dosta napredaka što se tiče LED-a, tako da sam odlučio pričekati još godinu dana.


Poznati ste kao genijalan fotograf. Koju opremu koristite?
Heh. Volim fotografiranje i planinarenje. Koristim Canon EOS 7D i EOS 5DmkII sa nekoliko objektiva, ali većinu njih ne koristim za fotografiranje akvarija. Bilo bi teško napraviti fotku akvarija sa objektivom žarišne duljine 300mm. Glavni objektivi koje koristim za fotografiranje akvarija su 24-70/2.8L i 17-40/4L. Koristim blic 400Ws sa softboxom.
Možete li nam pobliže opisati kako fotografirate akvarij? Kojim tehnikama se koristite?

Nije to neka znanost. Kao prvo morate malo pripremiti akvarij, dan prije fotografiranja očistim akvarijsko staklo iznutra, pijesak, potrimam bilje i promjenim vodu. Prije fotografiranja očistim staklo izvana. Koristim fotoaparat na stalku sa daljinskim okidačem i radio transiver koji mi omogućuje bežičnu komunikaciju između fotoaparata i blica. Blic montiram na bovens stalak sa softboxom. Kod kadriranja akvarija gledam da cijeli akvarij bude u kadru plus 5cm sa svake strane. Blic sa softboxom prekrijem pločom da bih izbjegao nepotrebne refleksije. Obično mi je blenda na f7.1 ili 8, osjetljivost senzora na ISO200-300 i ekspozicija 1/125s.


Da li naknadno obrađujete fotografije akvarija? Što podešavate i koliko?Da, obično izvršim male popravke na fotografiji. Uvijek fotografiram u RAW formatu i kasnije prepravljam ekspoziciju, recovery, highlights, lights, darks, shadows, color temperature, color saturation, oštrinu i izobličenja (niveliranje i dirstorzije perspektive).


Vaši video uradci su fascinantni. Čime snimate i s kojim programom obrađujete video?

Hvala! Koristim istu opremu kao i kod fotografije: Canon 5DmkII + 24-70/2.8L.
Video kasnije montiram u Edius-u. Tripod mi je montiran na nečem pokretnom, ali ne želim odati na čemu. To je moja velika tajna.Za kraj…Što biste savjetovali svima koji se upuštaju u ovaj jedinstven hobi?

Dobro razmislite što želite napraviti u akvariju. Ako znate što želite, pokušajte napraviti to. Ne brinite ako ne uspijete, jer je i neuspjeh način učenja. Dobro promislite prije nego što odaberete akvarijsku opremu. Budite strpljivi.
Koji aquascaper je po vama broj jedan i zašto?

Takashi Amano. Postoje puno izvrsnih aquascapera i svaki od njih ima nešto interesantno za pokazati, zbog toga ne želim nikoga posebno izdvajati.


Asocijacije (jedna riječ): a) Priroda, b) Život, c) Voda, d) Fotoaparat, d) Sunce, e) Aquascape

Priroda - Planine

Život -Ljubav

Voda - Veličina

Kamera - Objektivi

Sin - Nasljedik

Aquascape - Slika


Poruka članovima hraquascapea?
Puno uspjeha. Ne razmišljajte o natjecanjima, već o prirodi. Uživajte u hobiju.


Autor: Dario Horvat
Prijevod: Igor Profusek

Objavio lp u 26.04.2013 13:13
Komentari
Trenutno nema upisanih komentara!
Upiši Komentar
Prijavite se da bi upisali komentar.