Prijava
Korisničko ime

LozinkaNiste još naš član?
Registrirajte se, besplatno je!

Izgubili ste lozinku?
Nema problema, zatražite novu.
Članovi Online
darkoh 2 dana
Tom82 2 dana
carreras 3 dana
mojo 3 dana
Aquamaniac 5 dana
nkocbek1@optinet 6 dana
Rastaman 6 dana
Sasa 1 tjedan
pepi21 1 tjedan
velja34 1 tjedan

Registriranih: 845
Najnoviji: Bojan95
Google Translate
Galerija
Odabrani Članci
Intervju Cliff Hui
Interview with Grégoire Wol...
Intervju sa Norbertom Sabatom
Intervju sa Chrisom Lukhaupom
DIY ADA stalak
HAS na Facebooku
Posjetite
MojBiljniAkvarijum
Aquascaping World
Creative Aquascaping Union
Akvaristi.net
Aquanubis
Aqua Journal
IAPLC natjecanje
AGA natjecanje
Kategorija
Članci Početna » Intervjui na hrvatskom » Intervju sa Enricom Serenom
Intervju sa Enricom Serenom

Na početku, možete li se ukratko predstaviti, tko je Enrico Serena?

Ciao! Imam 41 godinu i živim u sjevernom dijelu Italije, u gradu Brescia, 100 km istočno od Milana, blizu jezera Garda Lake. Radim kao grafički urednik u najtiražnijim novinama u mom gradu.

Kako ste se počeli zanimati za aquascaping? Što Vas je potaklo na bavljenje aquascapingom?


Svoj prvi akvarij dobio sam prije odprilike 10 godina. Bio je to akvarij sa raznovrsnim ribicama, ali sam ubrzo bio više oduševljen biljem nego ribama, pa sam tako počeo puniti akvarij sa raznim vrstama bilja koje sam mogao nabaviti. Jednog dana prilikom posjeta lokalnoj trgovini sa akvarijskom opremom "L'aquarium'' (čiji je vlasnik poznati aquascaper Massimo Faberi, osvajač nekoliko nagrada na AGA i AAC natjecanjima), sam po prvi put vidio ADA proizvode i radove Takashi Amana. Iskra se u meni zapalila te sam tada počeo čitati internet stranice o tome kako napraviti takve prelijepe aquascapeove.


Da li možda imate neke druge hobije?

Trčim! Treniram dva do tri puta tjedno i natječem se svaki vikend. Volim šetati po planinama, posebice ljeti. Volim fotografiju, biciklizam i košarku. Također volim putovati po Europi kad je to moguće i jako volim Japan. Član sam talijansko-japanske kulturne udruge Fujikai i tamo usavršavam svoje znanje o japanskoj kulturi. Zadnje dvije godine pohađam nastavu japanskog jezika.
Koji je vaš najdraži aquascaping stil?

Volim Nature stil Takashi Amana, a više mi se sviđaju njegovi stariji radovi. Preferiram kamene kompozicije, poznatije pod imenom Iwagumi.
Tko su vam najdraži aquascaperi?

Osim Takashi Amana volim radove CAU članova, posebice Dave Chowa. Jako mi se sviđaju i radovi mog prijatelja, poznatog aquascapera Pasquale Buonpane.


Koliko akvarija trenutno održavate?

Imam akvarij za aquascaping i malu kockicu za kozice.


Gdje nalazite hardscape i ostali materijal za vaše postave?

Obično ih kupujem u trgovinama jer je u području gdje živim kamenje puno vapnenca. Ove godine, na IAPLC 2012, predstavio sam svoj prvi postav sa kamenjem kojeg sam sam skupio u Alpama.


Koju podlogu najviše preferirate?

Koristim Aquasoil Amazonia od prvog dana kako sam se počeo baviti aquascapeom.
Koja svjetla koristite? Kako određujete koliko je svjetla dovoljno?

Imam 150w Hqi lampu sa ADA lampom, normalne ili ''zelene'' boje, ovisno o vrstama bilja kojeg uzgajam. Nekad koristim i 10.000K lampu, prilikom fotografiranja akvarija.


Koji su parametri vode u vašim akvarijima? Da li Vas jako zabrinjavaju?

Posljednjih nekoliko godina uopće ne mjerim parametre vode. Koristim RO vodu pomiješanu sa vodom iz pipe jer je kod nas voda jako tvrda.
Kako odabirete filtere?

Koristim ADA Super Jet Filter već tri godine. Jako sam zadovoljan jer je vrlo jednostavan. Pumpa je jako snažna, a filter materijal (samo Bio Rio) je vrlo učinkovit. Filter je dosta skup, ali sam imao sreće i naletio na polovan u trgovini.


Koji je Vaš režim gnojenja?

Koristim ADA proizvode. Svaki dan doza Brighty K i pola doze Step (I-II-III ovisno o starosti akvarija) te Eca. Jednom tjedno koristim dodatke kao što su Green gain i Green bacter.


Imate li ikad problema sa algama u Vašim postavima? Kako se nosite sa njima?

Naravno! Mislim da svaki akvarij ima alge. Trudim se kontrolirat ih promjenama vode dok kamenje čistim četkicom za zube kada je to potrebno. Ponekad imam i cijanobakteriju koju usisam sa cjevčicom prilikom izmjene vode.


Imate li neku omiljenu vrstu ribe? Držite li algojede?

Imam jato Paracheirodon simulans-a. Sviđaju mi se zbog toga što su male i često formiraju jato. Jedini algojedi koje imam su kozice Caridina Japonica. Neke od njih već imam godinama i stvarno su velike (4-5 cm).
Kako izgleda Vaše fotografiranje akvarija? Kakvu opremu koristite?
Imam Canon EOS 1000D (entry level DSLR Canonov fotoaparat). Možete vidjeti na slici u prilogu kako pripremam akvarij za fotografiranje, sa velikim crnim kartonskim okvirom oko stakla. Koliko možete vidjeti nemam nikakvo dodatno svjetlo, a koristim Photoshop da bi popravio svjetlo, balans boje te iskrivljenost leće i kako bih kadrirao fotografiju.


Da li ste ikad sudjelovali na aquascaping natjecanjima?

Naravno. Natjecanja su zanimljiva ako ih ne shvaćate preozbiljno. Upoznao sam puno virtualnih prijatelja zahvaljujući natjecanjima. Ove godine sudjelujem po četvrti put na IAPLC natjecanju. 2009 sam ušao među prvih 100 i otišao u Japan na ''Nature aquarium party''. Svake godine sudjelujem na AGA natjecanju, a najbolji rezultat je bio 3. mjesto sa akvarijem ''Secret shore''. Prošle godine bio sam u žiriju prvog izdanja ASWC-a.
Koliko je aquascaping popularan u Italiji? Imate li možda aquascaping sajtove?

Italija je poluotok, pa je morska akvaristika zastupljenija od slatkovodne. Morski akvariji su divni, ali i puno skuplji i teži za održavanje. Posljednjih godina aquascaping postaje sve popularniji kao i u ostalim europskim zemljama. Naš najpopularniji forum za aquascaping se zove Aquagarden čiji sam i urednik.


Poruka za naše članove?

Ponosan sam i počašćen što sam bio u žiriju Vašeg natjecanja. Dobru Vam zabavu želim prilikom aquascapinga. To je dobar način opuštanja u ova stresna vremena.

Volite i poštujte prirodu. Veliki ciao iz Italije!Autor: Leonard Popović
Prijevod: Igor Profusek

Objavio lp u 27.08.2012 13:51
Komentari
Trenutno nema upisanih komentara!
Upiši Komentar
Prijavite se da bi upisali komentar.