Prijava
Korisničko ime

LozinkaNiste još naš član?
Registrirajte se, besplatno je!

Izgubili ste lozinku?
Nema problema, zatražite novu.
Članovi Online
Tom8222:46:08
St3fke 1 dan
AHJAK 1 dan
ZoranC 1 dan
carreras 2 dana
marinnn 2 dana
mojo 2 dana
darkoh 2 dana
Mandic 3 dana
damirs 3 dana

Registriranih: 850
Najnoviji: St3fke
Google Translate
Galerija
Odabrani Članci
Intervju sa Pasquale Buonpa...
DIY ADA stalak
CO2 u biljnoj akvaristici
Intervju sa Chrisom Lukhaupom
Interview with Oliver Knott
HAS na Facebooku
Posjetite
MojBiljniAkvarijum
Aquascaping World
Creative Aquascaping Union
Akvaristi.net
Aquanubis
Aqua Journal
IAPLC natjecanje
AGA natjecanje
Kategorija
Članci Početna » Intervjui na hrvatskom » Intervju sa James Findleyem
Intervju sa James Findleyem

Na samom početku primite puno pozdrava od članova i uredništva prvog hrvatskog aquascape portala Hraquascape.org.


Molimo da nam se predstavite u nekoliko rečenica?

Pozdrav i hvala Vama na interesu. Zovem se James Findley i vlasnik sam The Green Machine-a, specijalizirane aquascaping trgovine. Ujedno sam i profesionalni aquascaper te umjetnički fotograf.

Koliko dugo se bavite aquascapingom?

Preko 17 godina. Otkada sam ugledao moj prvi biljni akvarij, za mene se sve promijenilo.


Koji je Vaš omiljeni stil aquascapinga i zašto?

Sviđaju mi se svi aquascaping stilovi. Jedna od stvari koje volim u ovom hobiju jest što pruža različite mogućnosti. Volim pomicati granice i eksperimentirati sa novim stilovima što me posebno veseli. Često u snu sanjam nove postavke.

Često spominjete da je planiranje najbitnije. Da li se striktno držite toga ili ipak slijedite intuiciju?

Iako planiranje može biti važno, pogotovo ako ste početnik, jako je zabavno instinktivno igrati se sa različitim stilovima i aquascapingom. Nikad ništa ne crtam i ne planiram na papiru, ali često se probudim noću iz sna u kojem sanjam što ću učiniti, pogotovo ako je u pitanju veliki akvarij. Vrlo sam sretan jer uvijek uređujem neki akvarij ili se pripremam za uređivanje sljedećeg, što znači da sam stalno izgubljen u svijetu aquascapinga. Može se reći da sam mentalno uvijek u planiranju nekog scapea.

Ukoliko ste početnik, koristit će Vam da pročitate nekoliko članaka na našem portalu, pogotovo one o "Zlatnom rezu" ili o "Iwagumi Aquascapeovima", koji će Vam pomoći razumjeti osnovna pravila Aquascapinga.


Pošto sam i ja također otac petogodišnjaka, dok sam pregledavao Vaše postave, naišao sam na jedan naslova „Through the eyes of a child“ („Kroz oči djeteta“). Gdje ste pronašli inspiraciju za taj akvarij? Za ostale?Ovaj postav pokazuje kako jedino ono djetinjasto i nesavršeno upravo i jest savršeno u svijetu aquascapinga. Ako bilje sadite savršeno simetrično i uredno, u tom slučaju aquascape neće izgledati niti prirodno, niti lijepo. Inspiraciju za ovaj postav sam dobio kada je moja kćerka Ellen odabrala kamenje za mene. Dok sam ju promatrao kako je birala kamenje, mogao sam primijetiti kako je za nju svaki kamen bio prekrasan…u njenim očima svaki je kamen bio magičan, a na kraju je odabrala one najmagičnije. Mislim kako je njen izbor bio odličan! To pokazuje kako jedino ako se povežemo sa onim našim unutarnjim, djetinjastim i instinktivnim, istinski možemo stvarati nešto što je savršeno nesavršeno, nešto što odražava ljepotu kaotičnosti prirode.


Nastavimo sa par pitanja tehničke prirode…


Koju akvarijsku podlogu koristite?

Moj trenutni izbor su ADA proizvodi. Dosad sam imao prilike koristiti gotovo sve dostupne supstrate, ali moje potpuno povjerenje je zaslužila jedino ADA. Kada god je to moguće, koristim i ADA Power Sand budući da na taj način svaki put postižem vrhunske rezultate.

Vrlo često na forumu raspravljamo o pitanjima cirkulacije i filtracije. Što Vi mislite o tome? Kakav je protok u vašim akvarijima?

U zadnje vrijeme jako je puno rasprava o protoku, međutim, u prošlosti sam znao imati i akvarije sa relativno slabim protokom, a rezultati su bili fantastični. Tako da za mene protok i nije najbitnija stvar o kojoj bi se trebalo raspravljati, osim u slučaju ogromnih 1000 litarskih (i većih) akvarija, u koje najčešće dodajem dodatne protočne pumpe za poboljšanje protoka i cirkulacije vode. Budući da je količina vode u tako velikim akvarijima ogromna, mišljenja sam kako stvaranje dodatnog protoka pomaže iako ne koristim nikakve matematičke formule za izračune. Jednostavno se vodim svojim instinktom i iskustvom.


Imate li problema s algama i kako sprečavate pojavu istih?

Smatram da svatko ima povremenih problema s algama! To je prirodni dio ekosistema. Kako bih smanjio probleme s algama, sadim što više bilja, dodajem mnogo CO2 (nedostatak CO2 je vjerojatno najčešći pojedinačni uzrok algi u biljnom akvariju), koristim ispravan režim gnojenja i dobru rasvjetu.

Koju vrstu rasvjete koristite (T5,MH ili LED)?

Moji favorit je MH rasvjeta praćena T5-icama. Isprobao sam nekoliko kombinacija LED rasvjete nad biljnim akvarijima, ali nažalost do sad nisam našao one s kojima bi bio zadovoljan. Zato vodimo računa da sve što ima The Green Machine, funkcionira sa biljnim akvarijima. Trenutno LED rasvjeta nije u ponudi – sve prvo mora proći rigorozne testove, a do sada niti jedna LED konzola nije prošla, ali nadam se da će se to promijeniti. Nadam se da će uskoro biti dobrih LED-ica i mislim da je bolje štedjeti novac malo duže dok na tržište ne dođe zaista dobra i provjerena LED rasvjeta. Naravno, čim s prvom budemo zadovoljni, dat ćemo to svima do znanja.


Koju vrstu gnojiva koristite? Da li krećete sa prihranom odmah na početku i u kojoj količini?

Kada koristim ADA Aqua Soil, ne koristim tekuća gnojiva prvih 6 tjedana, osim Bright K, kojeg doziram od prvog dana ( 1ml na 20 litara). Nakon 5-6 tjedana počinjem koristiti ADA Green Brighty seriju, uglavnom na manjim akvarijima. Ako je novac problem, Tropica TPN i TPN+ su također jako dobro gnojiva.

Par pitanja o fotografiji:


Poznato je da ste odličan fotograf. Da li se još uvijek bavite s tim?

Hvala na komplimentu! Školovao sam se za umjetničkog fotografa, pa će fotografija zauvijek biti u mom srcu. Sada koristim fotografiju za zabavu i relaksaciju.


Koliko Vam je fotografija pomogla u aquascapingu?

Jako - osnove kompozicije, raspored i kolorit se koriste kroz sve granice umjetničkog medija tako da su moje školovanje i iskustvo u umjetničkom fotografiranju bili jako korisni meni kao aquascaperu.


Koju opremu i tehniku koristite prilikom fotografiranja akvarija ?

Zapravo, tehnički tim u Green Machine-u radi većinu fotografija. Ja preferiram fotografiranje prirode ili zanimljive arhitekture, pogotovo u rano jutro ili neposredno prije zalaska sunca.


Par pitanja za kraj…


Vlasnik ste Green Machine-a. Odakle Vam ideja za to? Kako je bilo pretvoriti hobi u posao?

Jednom kada sam vidio prvi biljni akvarij, to je bilo to! Ja sam perfekcionist i kad sam ugledao prvi biljni akvarij morao sam ga moći napraviti. Tako sam postao hobist. Kad sam otputovao u Aziju, vidio sam što se sve može učiniti sa biljnim akvarijima. Nakon povratka pretražio sam uzduž i poprijeko cijelu zemlju u potrazi za specijaliziranom trgovinom sa biljnim akvarijima, ali nisam našao niti jednu. Tada sam odlučio otvoriti Green Machine. Htio sam da to bude raj za biljne akvariste. U početku je bilo teško jer smo morali sve napraviti, ali kako se ekipa širila, sve više je to postajalo uživanje. Danas samo postavljam akvarije jer imam fantastičan tim koji brine o svemu ostalome. To je posao mojih snova koji me čini jako sretnim. Također je to i obiteljski posao jer svi smo mi tamo jako prisni.


Molimo Vas, ako možete, ocijenite UK aquascape scenu?

Vjerujem da je u nastajanju…aquascaping standard u UK je jako dobar, no standard dostupnih trgovina u UK generalno i nije tako dobar kao u drugim zemljama. The Green Machine je još uvijek jedina specijalizirana trgovina takvog tipa u UK.Vaše asocijacije na:

a) najljepšu biljku - moram priznati da se moje omiljene biljke stalno mijenjaju. Trenutno imao afinitete prema Aponogeton Crispus Red-u kojeg sam koristio u postavu "Nature's Chaos" da bi prezentirao dramatičnu vulkansku erupciju te u postavu "Through the Eyes of a Child" kako bi prikazao morsku travu i stvorio osjećaj podvodnog stjenovitog bazena.

b) Takashi Amano - čovjek koji je sve započeo, otac aquascapinga. Izvanredan fotograf i veliki čovjek. Njegov rad mi je oduvijek bio velika inspiracija.

c) Život - imate samo jedan, pa uživajte u njemu.

d) Akvarij - ne znam za ostale, ali ja kad gledam u biljni akvarij, osjećam se kao da sam unutra zajedno sa ribama koje gledaju kroz staklo. Kao da stvaram sasvim novi svijet.

e) Fotografija - za mene, fotografija je relaksacija. Napraviti dobru fotografiju je kao postaviti završni kamen u odličan Iwagumi.

Poruka našim članovima.

Ne obraćajte pažnju na sitnice - uživajte u Vašem aquascaping putovanju i ne opterećujte se nedostatcima. Radite sa što više materijala i biljaka jer ćete tako postati iskusniji i to će Vam pomoći u razumijevanju Vaših postava, kako biste mogli početi instinktivno ih slagat. Zapamtite da je aquascaping oblik umjetnosti: tu nema pravog ili krivog puta, to je Vaša osobna odluka.


Autor: Dario Horvat
Prijevod: HAS administracija

Objavio lp u 13.01.2012 14:41
Komentari
29 #1 Tomica

u 13.01.2012 22:48
Čovjek je legendaThumb Up
237 #2 Force

u 14.01.2012 00:46
Samo da de osvrnem na konstataciju kako ne prodaju ELD rasvjetu...
http://www.thegre...-30w-white

ps... uistinu ima dobrih video materijala i shop izgleda vrhunskiClap
276 #3 zdmarinero

u 15.01.2012 11:16
cijene bilja u shopu su im prava sinica!
Upiši Komentar
Prijavite se da bi upisali komentar.