Prijava
Korisničko ime

LozinkaNiste još naš član?
Registrirajte se, besplatno je!

Izgubili ste lozinku?
Nema problema, zatražite novu.
Članovi Online
mojo00:11:43
ZoranC00:57:21
darkoh02:28:09
Tom8205:52:08
Mandic16:15:10
damirs 1 dan
Vedran 1 dan
ibanezfrelon 1 dan
carreras 2 dana
Werther 2 dana

Registriranih: 849
Najnoviji: damirs
Google Translate
Galerija
Odabrani Članci
Intervju sa Dave Chowom
Interview with Pasquale Buo...
Interview with Dave Chow
Interview with Viktor Lantos
Rasvjeta biljnih akvarija
HAS na Facebooku
Posjetite
MojBiljniAkvarijum
Aquascaping World
Creative Aquascaping Union
Akvaristi.net
Aquanubis
Aqua Journal
IAPLC natjecanje
AGA natjecanje
Kategorija
Članci Početna » Intervjui na hrvatskom » Intervju sa Grégoire Wolinskiem
Intervju sa Grégoire Wolinskiem

Tko je Gregoire Wolinski? Kratka biografija?

Rođen sam u Poljskoj prije 34 godine i tamo sam živio do 12. godine, a nakon toga sam se preselio u Pariz. Aquascaping zauzima važno mjesto u mom životu od kada sam osnovao tvrtku koja postavlja nature akvarije. Pretvorio sam svoju strast u profesiju.

Možete li nam reći nešto o svojim počecima u akvaristici? Kako je izgledao Vaš prvi akvarij? Kako ste se uopće našli u aquascape-u?

U djetinjstvu sam živio na selu, okružen poljima, barama, rijekama. Dane sam provodio igrajući se, loveći ribe na obližnjoj obali rijeke, promatrao sam prirodu te bilježio podatke o životinjama. Još se uvijek sjećam kako sam se penjao na drveće i promatrao klokočice. Fasciniran tim životinjama koje su mogle nestati pod vodom, mjerio sam vrijeme koje su provodile pod vodom i sve bilježio. Također sam imao mali akvarij u kojem sam držao ribe koje sam ulovio ili male životinje koje žive u vodi. Kasnije sam se preselio u Pariz i sve je to nestalo, ali je i dalje živjelo u mom srcu.Prije nekoliko godina ostvario sam svoj san o posjedovanju velikog akvarija. Želio sam prenijeti maleni dio prirode u svoj dom, želio sam kopirati rijeku i tako sam napravio svoj prvi akvarij. Tek me to natjeralo da dalje proučavam akvarij i tako sam otkrio aquascaping i beskonačnost mogućnosti. Pošto s vremena na vrijeme crtam i slikam, pronašao sam savršenu kombinaciju onoga što volim u prirodi, vodi i umjetnosti.Gdje pronalazite inspiraciju za svoje postave? Slijedite li neke norme standardnih proporcija kada stvarate hardscape?Inspiraciju pronalazim posvuda. U svojoj okolini, uspomenama, na stotinama slika s Interneta. Nema boljeg umjetnika od prirode same i beskonačnosti njene mašte, samo treba učiti i to koristiti. Ne zamaram se proporcijama i radim nesvjesno. Svaki puta kada započnem rad na novom akvariju, to je kao da slikam sliku, želim nešto što priča priču, mjesto koje mi pomaže pri njegovom oblikovanju. Sve dok to nije ono što želim ili dok mi nedostaju elementi, ne punim akvarij vodom čak i ako to traje tjednima ili mjesecima. Također pokušavam stvoriti nešto novo svaki puta i zbog toga se može govoriti o mom vlastitom stilu.

Vaši omiljeni aquascaperi?

Ja stvarno nemam omiljenog aquascapera. Volim rad onih koji riskiraju i donose nešto novo u stvaranje, a ne volim vidjeti kopije, čak i ako su dobre.


Koju podlogu preferirate za svoje postave i zašto?

Moja omiljena podloga je Aquasoil Amazonia zbog kvalitete na svim područjima. Često radim uzvisine, a to je podloga koju mogu staviti u mrežu te ju staviti gdje god želim.

Što se vode tiče, koristite li R/O ili pipovaču? Koji su parametri vode u Vašim akvarijima? Je li voda tvrda ili meka?

Koristim pipovaču koja je nažalost u mojem kraju vrlo tvrda, ali svejedno uspijevam.

Koju rasvjetu koristite i na koji način određujete potrebnu jačinu rasvjete?

Na svojem velikom akvariju od 250L (100cmx50cmx50cm) koristim 150W HQI od 10000K. Na svojim manjim akvarijima koristim komercijalne lampe od 6500K. Za određivanje snage vodim se veličinom akvarija, tako da s omjerom W/L nastojim doći do 75% volumena vode.


Kako odabirete filtere za svoje akvarije?

S mog stajališta, filter ima jednu jedinu funkciju, a to je da filtrira vodu. Nikada nisam bio zagovornik snažne filtracije. Filter bi trebao imati protok 3x volumen akvarija. Naravno, uvijek biram dobar brand zbog izdržljivosti i jednostavnog održavanja.


Što se tiče dodavanja gnojiva putem vodenog stupa, imate li koji omiljeni brand ili koristite DIY gnojiva? Dodajete li ih odmah od početka?

Koristim DIY gnojiva, i to po osjećaju. Kod mene u akvariju nema mnogo stabljikastih biljaka i ne pokušavam im promijeniti boju. Pokušavam rad s biljkama pojednostaviti pa dodajem samo ono što je zaista potrebno i kada je to potrebno. Ne dodajem gnojiva od samog početka, nego tek kada se biljke prilagode i kada nema algi.

Koliko vremena dnevno/tjedno potrošite na održavanje akvarija? Koliko često mijenjate vodu?

Održavanje akvarija ovisi o njegovoj veličini. Za moj 250 litarski akvarij potrošim sat vremena tjedno, a vodu se trudim mijenjati svaka 2 tjedna. Za manje akvarije potrošim još i manje vremena. Nisam fanatik što se tiče obrezivanja tako da svoje biljke vrlo rijetko šišam. Ne trudim se postići određenu formu već samo dati smjer, a dalje prepuštam prirodi da djeluje. Kada slažem „hardscape“ trudim se zamisliti krajnji rezultat i dosta vremena trošim promišljajući o izboru i smještaju bilja kako bih kasnije imao što manje posla.


Da li ste ikada imali problema s algama u Vašim tankovima? Kako ste rješavali problem?

Do sada nisam imao većih problema sa algama. Startam svoje akvarije vrlo nježno, ne previše svjetla, bez gnojenja u startu, čime izbjegnem veće invazije algi. Ukoliko ipak vidim razvoj algi na određenim lokacijama, bez oklijevanja obrezujem zahvaćeno bilje. Ukoliko se ne radi o končastim i sličnim „opasnim“ algama, ostavljam ih na miru. Također, u akvariju držim kozice i ribe poput Epalzeorhynchus siamensis koje pomažu u odstranjivanju algi.


Vaše odlične fotografije su naširoko poznate. Koja je vaša tehnika fotografiranja akvarija? Koliko je vremena potrebno za postavljanje opreme, pozadine, rasvjete?

Fotografije su važne kada želite ovjekovječiti trenutno stanje akvarija ili ukoliko želite sudjelovati na nekom natjecanju. Akvarij fotografiram prilikom slaganja „hardscapea“ što mi pomože u slaganju, a ujedno i vidim što će poslije svi vidjeti. Kamera prikazuje akvarij drugačije nego što ga mi vidimo. Fotografija je ta koju će svi ocjenjivati. Za fotofiniš igram se različitim izvorima svjetlosti jer eksponirani i neeksponirani dijelovi mogu dati akvariju sasvim drugu dimenziju.Ne koristim profesionalnu opremu osim novog Canona 550D, a za ostalo se snalazim s onime što mi je pri ruci. Za pozadinu ponekad koristim nešto potpuno bijelo. Pripreme traju određeno vrijeme ali za dobiti odličnu fotografiju ponekad je potreban i cijeli dan. I ne zaboravite, nije fotoaparat napravio fotografiju već fotograf i već sa osnovnom opremom možete postići odlične rezultate.


Koristite li često photoshop?

Uopće nemam photoshop! Koristim programčić za kropanje, resizanje i izoštravanje fotografija. Ekstremna obrada fotografija jednostavno nije moj stil.

Kakvu opremu koristite za fotografiranje?

Počeo sam prvo sa malim Sonyevim kompaktom, a odnedavno, kako sam već i spomenuo, imam Canon 550D sa objektivom Tamron 17-50 mm, f / 2.8 XR Di II VC.


Jeste li ikada sudjelovali na Aquascaping natjecanjima?

Da, sudjelovao sam na mnogim natjecanjima sa ponekad boljim, a ponekad lošijim rezultatima. Na mojoj stranici možete pogledati sve rezultate: www.aquaceed.fr


Vaš posljednji postav "Slow death of the roots" je jako orginalan? Možete li nam reći nešto više o njemu?Za ovaj rad me inspiriralo puno raznih fotografija rijeka i potoka. Često, na obalama tih potoka se nalazi veliko kamenje prekriveno sa mahovinom te korijenje na kojem ponekad rastu velike biljke, koje ovdje predstavlja Bolbitis među kamenjem i preko kojeg prolazi tok rijeke. To je ono što sam želio predstaviti. Za hardscape sam iskoristio dva glavna kamena, jedan od 27kg i drugi od 17kg. Sa manjim kamenčićima pokušao sam prikazati prolaz koji bi davao dojam kao da ga je formirala riječna struja. Također sam napunio vrećice sa Aquasoilom koje sam položio na kamenje nakon čega sam privezao biljke. Održavanje dalje je bilo poprilično jednostavno jer biljke nisu zahtijevaju neku posebnu brigu.

Za kraj, poruka za naše članove?

Ništa posebno, pozdrav svim ljubiteljima Aquascapinga…i hvala Vam što ste me intervjuirali.


Autor: Leonard Popović
Prijevod: HAS administracija

Objavio lp u 01.12.2011 11:45
Komentari
Trenutno nema upisanih komentara!
Upiši Komentar
Prijavite se da bi upisali komentar.