Prijava
Korisničko ime

LozinkaNiste još naš član?
Registrirajte se, besplatno je!

Izgubili ste lozinku?
Nema problema, zatražite novu.
Članovi Online
mojo00:12:28
ZoranC00:58:06
darkoh02:28:54
Tom8205:52:53
Mandic16:15:55
damirs 1 dan
Vedran 1 dan
ibanezfrelon 1 dan
carreras 2 dana
Werther 2 dana

Registriranih: 849
Najnoviji: damirs
Google Translate
Galerija
Odabrani Članci
Intervju s Oliverom Knottom
HAS Contest 2015
Intervju sa Pasquale Buonpa...
Podloga u biljnom akvariju
Intervju sa Katjušom Karlovini
HAS na Facebooku
Posjetite
MojBiljniAkvarijum
Aquascaping World
Creative Aquascaping Union
Akvaristi.net
Aquanubis
Aqua Journal
IAPLC natjecanje
AGA natjecanje
Kategorija
Članci Početna » Intervjui na hrvatskom » Intervju sa Diegom Sandovalom
Intervju sa Diegom Sandovalom

Prije svega, zahvaljujemo Vam se na intervjuu Diego, pa krenimo.Prvo nam recite ukratko nešto o sebi, kratku biografiju, hobije...


Rođen sam u malom gradiću Barqueros, u španjolskoj regiji Murcia. 1965. godine, kad sam navršio 5 godina, moji roditelji su se preselili u Francusku, u područje koje je na moju sreću, obilovalo kanalima i jezerima. Tako sam se zainteresirao za ribe, vodene životinje i akvarije. Problem je jedino bio to, što moj otac nije dopuštao ribe u kući, inače bi sigurno kupio akvarij. Uspio sam ih ipak držati potajno u staklenim posudama. Tek 1992. godine sam nabavio prvi akvarij jer mi prije posao međunarodnog vozača kamiona nije to dopuštao.
Osim čitanja i glazbe, moj omiljeni hobi je crtanje karikatura. Jako volim crtati, a jedan od mojih posljednjih radova je ova karikatura Jordi Pelegria (Pelea).

Kako ste se počeli baviti aquascapingom?

Poput mnogih, sve je počelo držanjem ribica, a završilo uzgojem biljaka. Presudno je bilo kad sam vidio slike Takashi Amana. Do tada sam vidio jedino Dutch akvarije, pa me iznenadila prirodnost Amanovih akvarija te sam odlučio to pokušati imitirati. Prvi pokušaji, kao i obično, nisu vrijedni spomena.Koliko trenutno imate akvarija? Da li Vam briga za njih oduzima puno vremena?

Trenutno, zbog financijske krize kroz koju većina prolazi, držim samo akvarij od 300 litara. Inače sam znao držati 4-5 akvarija istovremeno. Briga oko tog jednog akvarija ne oduzima puno vremena i nije zahtjevna.Jeste li ikad sudjelovali na aquascaping natjecanjima?

Dosad sam sudjelovao samo na AAC-u 2010 (Acuavida Aquascaping Contest-u).

S postavom od 6 litara „Mehirugi“ osvojio sam 4. mjesto u kategoriji Mini akvarija.
S postavom „Beyond“, 300 litara, osvojio sam 6. mjesto u kategoriji Velikih akvarija.

U svijetu aquascapeinga (i na našem site-u), najpoznatiji ste po svojim prekrasnim nano i pico postavima. Kako ste se zainteresirali za to?

To mi je pitanje već puno puta postavljeno. Sve je počelo kada sam na internetu ugledao pico tank R. Suzukia, napravljen u hranilici za ptice. Jako mi se svidjelo, pa sam počeo i ja eksperimentirati.

R. Suzuki:Ovo je moj prvi pico akvarij:A ovi su posljednji:Ovo je najmanji, Lerna Sigh:


Odakle Vam inspiracija? Priroda, drugi postavi možda?

Prije svega je priroda ta iako me sve može inspirirati popu nekog filma, čak i animirani filma. Istina, čak i početnici mogu dobiti ideju od drugih scapeova i prilagodit je svom stilu.

Idemo malo na tehnička pitanja:


Kakvu podlogu koristite u svojim postavima i zašto?

Nikad nisam imao veliki budžet za svoje akvarije te sam uvijek morao koristiti jeftinije supstrate poput Aqualita, kojeg prekrijem sa prirodnim šljunkom iz rijeke Loire (Francuska). Probao sam također vlastitu podlogu od biohumusa te između ostalih JBL Manado i Akadamu.


Kakvu vodu koristite, r/o ili pipovaču, meku ili tvrdu? Koji su parametri?

Ovdje je pipovača jako tvrda (gh=36, kh=16 i ph=8), idealno za Tanganyiku, tako da sam prisiljen miješati je sa r/o vodom kako bih postigao adekvatne parametre vode za većinu biljaka. Gledam da su parametri vode ph oko 6.8–7, i tvrdoće od 3º to 5º.

Rasvjeta, kakvu koristite? Kako odlučite koliko ćete svjetla stavit?

U 300 litarskom akvariju, koristim 4*55W T5 svjetla. Za 300 litarski biljni akvarij to je možda malo svjetla, ali taj akvarij nije do vrha napunjen vodom, već na otprilike 200-230 litara. Obično se ravnam po pravilu 1 watt po litri.


  54l
Filtracija? Kako je birate?

U srednjim i velikim akvarijima uvijek koristim Eheimove filtere, a u nano akvarijima AquaClear hang on filtre. Ponekad znam koristiti dva filtera, jedan sa mehaničkom a drugi sa biološkom filtracijom. U zadnjem, 300 litarskom postavu, koristim Eheim Professional II 2028 sa UV lampom, na izlazu od filtera.Kakva gnojiva koristite? Imate neki omiljeni brand ili DIY? Da li ih dodajte od početka?

Obično koristim kompletnu seriju gnojiva. Na zadnjem postavu (300l, Lemuria) nisam uopće gnojio prva tri mjeseca, samo CO2 i KNO3 u r/o vodi zbog male mase biljaka i straha od algi. Trenutno nemam baš nikakvih problema sa algama u tom tanku, a biljke rastu sporo i zdravo.

Ribe za neki postav odaberete na koji način? Imate neke omiljene? Kad ubacujete algojede u akvarij?

Iako se u aquascapingu najčešće koriste ribe jata, ja volim i mnoge druge. Moje omiljene? Pseudomugili, Iriatherine, mali smuđ Badis "Dario "Elassomas itd. Oduvijek sam volio i ciklide (Apistogramme, Diskuse) kao i ribe jezera Tanganyika. Jednom sam čak imao sreću držati šest Orinocco Altuma, jedne od najljepših slatkovodnih riba. Algojede uvijek koristim…recimo u zadnjem postavu držim dvije Loricarie parve, također su mi drage i Farlowele acus. Kao što vidite moj ukus se razlikuje od većina aquascapera.
Par pitanja o fotografiji...Kakvu opremu koristite za fotografiranje?


Ništa posebno, jednostavni kompakt SONY Cyber-shot DSC-HX1.


Opišite nam način na koji slikate akvarije? Da li Vam to oduzima puno vremena?

Ja nisam fotograf, pa je kod mene sve vrlo jednostavno. Ne koristim nikakve fotografske alate, samo obične ploče ili kartice za pozadinu akvarija te akvarijsku rasvjetu.


  Fandango 300lPrvo očistim staklo, zatim odaberem boju pozadine, izvadim cijevi od filtera itd. Ovaj posljednji postav Lemuria, je dosta kompliciran za osvijetliti pozadinu jer je blizu zida, ali nekako uspijevam sa približavanjem lampe zidu. Kad sve to završim, namjestim svjetla, stalak za fotografiranje i nastojim slikat što više fotografija, od kojih onda izaberem najbolje.


Koristite li Photoshop?

Koristim PhotoDeluxe za korekciju svjetline, kontrasta, izrezivanje fotografija, popravljanje sitnih nedostataka, uokvirivanje fotke i za potpis. Taman toliko da mogu fotografiju prezentirat. Također koristim PhotoDelux i za crtanje sa Wacomom (grafički tablet).Za kraj…


Vaš posljednji „Anti crisis“ postav je nevjerojatan. Gdje ste pronašli hardscape za njega? Recite nam malo više o njemu.
Hvala Vam. Prije par mjeseci odlučio sam rasformirati sve akvarije i odmoriti se malo. Ostao je jedino taj 300 litarski akvarij na tavanu. Nakon čišćenja htio sam u njemu napraviti nešto, ali je problem bio što sam imao samo malo mahovine, par biljaka te nikakav budžet. Ostalo mi je nešto i Okho kamenja, riječnog pijeska te korijenja i grana ružmarina (kojeg inače koristim u gotovo svim postavima).
Za uzvisine sam iskoristio kamenje. Za podlogu sam stavio Aqualit, preko malo riječnog (iz rijeke Loire) i vulkanskog šljunka. Kad je hardscape bio gotov, dodao sam još malo šljunka da pokrijem određene dijelove. Mislim da je sve ispalo prirodno.


Poruka za naše članove?

Veliki pozdrav svima. Nadam se da Vam se svidjelo što ste pročitali i pozivam Vas da posjetite moje aquascaping blogove:

aquascapersinportrait.blogspot.com
aquaminiatura.blogspot.com


Hvala što ste me intervjuirali.


Autor: Leonard Popović
Objavio lp u 21.10.2011 13:09
Komentari
Trenutno nema upisanih komentara!
Upiši Komentar
Prijavite se da bi upisali komentar.