Prijava
Korisničko ime

LozinkaNiste još naš član?
Registrirajte se, besplatno je!

Izgubili ste lozinku?
Nema problema, zatražite novu.
Članovi Online
Werther00:27:38
mili_vanili01:23:36
AHJAK08:01:59
Aquamaniac08:40:35
mojo09:04:41
Tom8209:10:46
nkocbek1@optinet10:57:17
prodz12:34:17
darkoh20:02:49
Radevski 1 dan

Registriranih: 830
Najnoviji: mili_vanili
Google Translate
Galerija
Odabrani Članci
Intervju s Oliverom Knottom
Interview with Jordi Pelegrí
Intervju sa George Farmerom
Intervju sa James Findleyem
DIY ADA stalak
HAS na Facebooku
Posjetite
MojBiljniAkvarijum
Aquascaping World
Creative Aquascaping Union
Akvaristi.net
Aquanubis
Aqua Journal
IAPLC natjecanje
AGA natjecanje
Kategorija
Članci Početna » Intervjui na hrvatskom » Intervju sa Katjušom Karlovini
Intervju sa Katjušom Karlovini

Iznimno nam je drago da ste pristali na intervju.

Hvala vama, čast mi je i zapravo malo neugodno, pošto vidim da ste napravili intervjue sa sve velikim imenima aquascapinga. Ja sam ipak još na početku i tek učim.


1. Recite nam par riječi o sebi?

Živim u Novi Gorici, imam 45 godina, radim u grafičkom dijelu novina Primorske novice. Brane, moj životni suputnik, je arhitekt i moj prvi i najbolji kritičar. Sin studira gradjevinstvo i pomogne mi oko akvarija kad nas nema, a tu je još i Laško, naš njemački ovčar.
2. Imate li možda još kakav hobi osim aquascapinga?

Ako bi dan imao više od 24 sata, vjerovatno bi imala još koji hobi, ali...volim putovanja, ako se to može nazvati hobi.3. Kako ste se počeli baviti sa aquascapingom?

Volim prirodu, životinje i vodu, pri srcu su mi također fotografija i umjetnost, i mislim da je aquascaping zbroj svega toga. Nevjerojatno je što nas ovaj hobi sve nauči: od biologije, kemije, umjetnosti, puno tehnike, fotografije i ekologije. Svaki dan naučim nešto novo i to me fascinira.
4. Gdje inače nalazite inspiraciju za svoje postave?

Mislim da svi mi imamo jednu veliku sreću, da živimo u ovim prelijepim krajevima. Dovoljno je samo otvoriti oči, gledati i što je najvažnije vidjeti to što nama priroda oko nas nudi.Idemo na par tehničkih pitanja:


5. Kakvu filtraciju i protok preferirate?

Dobra filtracija je za mene veoma bitna. Koristim Eheim i Fluval filtere, protok...zavisi od postava. Bitno je da je cirkulacija dobra, znači da nema mrtvih kuteva.
6. Kako odredite rasvjetu koju ćete stavit?

Koristim T5 lampe sa paraboličnim reflektorima, što boljim spektrom i oku prijatnoj kelvinaži.


7. A podloga? Koju koristite u scapeovima?

Nemam puno iskustva sa različitim podlogoma, jer pokušavam da održavam akvarije na duže vrijeme, pa zbog toga u ovih par godina nisam imala mogućnosti često ti mjenjati. Koristim Seachem Flourite za koji mogu reći, da 2 godine sasvim dobro odradi posao, zatim ju je treba regenerirati sa tabsima ili zamjeniti. Nadam se da ću nekad pokušat i sa ADA Aquasoilom.
8. Kakvi su parametri vode u Vašim akvarijima? Koje testere koristite?

Na samom početku redovno sam mjerila parametre vode sa Tropic Marin testerima. Sada ne mjerim više jer su mi biljke pouzdan tester. Inače imam sreću da je naša voda jako meka, jedino je pH malo visok, ali ga sa CO2 držim, ovisno od akvarija, na 6.8-6.9, KH 6 i GH 8-9.
9. Koja gnojiva koristite, kupovna ili DIY? Kako gnojite svoje akvarije inače?

Pokušala sam svašta i mogu reći da su najbolji rezultati bili, uz Seachemovu podlogu, sa potpunim Seachemovim Advance Protocolom, znači: Seachem Flourish, Trace, Iron, Potassium, Nitrogen, Phosphorus, Excel. Jedino što je ovaj način prihrane bilja jako skup i možda isplativ jedino u manjim akvarijima. U glavnom sada koristim Tropica Plant Nutrition za mikroelemente, i KNO3, KH2PO4, K2SO4 i MgSO4 za makro.


10. Imate li problema sa algama? Koliko vremena potrošite na održavanje akvarija?

Alge? Naravno, znam ih jako dobro. One su sastavni dio našeg hobija. Potpuno se slažem sa rečenicom jednog slovenskog biologa-akvarista (nažalost preminulog) Saša Habiča, koji je u reviji Akvarij napisao: »Alge su sastavni dio biološke ravnoteže. Problem je kad ih ima previše, ali katastrofa kad nema ni jedne. Tada se zamislite što radite«. Mene ne hvata panika kad se pojavi poneka alga, bitno je, da se reagira na vrijeme i s pravim pristupom (ovisno od alge naravno), da se previše ne razmnože.

Par pitanja o fotografiji:


11. Poznati ste po zbilja vrhunskim fotografijama. Kakvu opremu koristite trenutno?

Hvala, ali i ovdje tek učim. Imam Nikon D7000 sa:

Nikon 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED AF-S VR DX
Tamron 17-55mm f/2.8 DX
Nikon 105mm f/2.8G AF-S VR Micro NIKKOR
12. Možete li nam opisati kako fotografirate Vaše aquascapeove?

Ništa posebno, upotrebim svjetlo iz akvarija, kod fotografiranja "Meadow-a" stavili smo jednu Juwel Marin lampu iza akvarija, fotoaparat na stalak, i to je sve.
13. Koristite li i u kojoj mjeri Photoshop?

Koristim...za mene je PS kao digitalna tamnica, pogotovo kad se fotografira u RAW-u. Znači podešavanje levelsa, contrasta, crop, lens correction i sl.
Za kraj intervjua odgovorite nam na nekoliko općenitijih pitanja:


14. U administraciji ste portala Aquanubis? Recite nam nešto o sajtu?

Aquanubis portal je počeo sa radom još krajem 2005. godine kao akvaristički forum pogodan za one koji počinju, i takav je i danas. Pokriva sva područja akvaristike, ima nešto malo i mora, kao i ribnjaka i teraristike. Ali daleko najviše se priča o slatkovodnim akvarijima. Nedavno smo odlučili malo proširiti znanje i iskustva, pokušati malo više promovirati biljnu akvaristiku i biotop akvarije. Tako smo napravili podforum o aquascapingu i u relativno kratkom vremenu, sve je veći broj onih koji se okušavaju u ovoj grani hobija. Jako mi je drago da su se neki ohrabrili i poslali svoje radove na AGA 2011.

Prošle godine smo registrirali i Udruženje akvarista Aquanubis, sa ciljem promocije akvaristike. Svake godine u 5. mjesecu organiziramo piknik i jako nam je bilo drago da su nas ove godine posjetili i naši prijatelji, članovi MBA. Planova je puno, od suradnje sa jedinom slovenskom specializiranom akvarističkom revijom Akvarij, do raznih akcija, stručnih izleta, foto natečaja...Idemo polako, korak po korak, kao i treba u našem hobiju, zar ne?


15. Sudjelujete li na aquascaping natjecanjima? Kakve ste rezultate postigli?

Ja nisam, kako bi se reklo, tipični aquascaper, jer mi natjecanja nikako nisu prioritet. Nisam jedna od onih, koji odmah nakon finalne fotke rasture akvarij ili ga sređuje par dana prije fotkanja. Imam sve akvarije u dnevnom boravku i zato moraju biti lijepi svaki dan, iako to uvijek nije moguće. Rezultati? Na IAPLC 2010 "Meadow" (360l) je završio na 166. mjestu koje je za mene kao pobjeda. To je bilo zapravo moje prvo međunarodno natjecanje. Za sudjelovanje su me nagovorili prijatelji sa aqua sajtova, i nije mi žao. Ali za mene je aquascaping ipak samo hobi u kojem uživam svaki dan, mjesec i godinu. Ako se moji postavi sviđaju još nekome odlično, ako ne, imam vremena i volje da učim. Meni je svaka kritika jako dobrodošla.
16. Imate možda neke uzore u aquascapingu? Koji su Vaši omiljeni aquascaperi?

Ima puno odličnih aquascapera i scapeova koji su mnogima od nas služili za inspiraciju, ali ipak čini mi se da trebamo polako gurat neki naš stil, sa obzirom na to što je nama blizu. Takashi Amano i njegov Nature Stile zaslužuje sve pohvale, bez njegovih postava aquascaping ne bi bio to što danas je. On je bez sumnje »glavni krivac« za popularizaciju ovog hobija, ali to ne znači da ne možemo i mi postaviti jedan kamenčič u ovaj mozaik, da se percepcija različitih stilova u aquascapingu proširi i izvan Azije. Za sebe znam, da neću nikad potpuno razumjeti recimo Iwagumi. Mogu naučit osnove japanskih vrtova, na neki način ih i prekopirati u postav, koji može biti dobar ili barem solidan, ali ... to nisam ja, to mi nije blizu.
Zašto onda ne odraditi nešto što dolazi iz nas, iz naše unutrašnjosti, u kojoj se (iako nama nesvjesno) odražava priroda oko nas? Samo zbog činjenice da je najprestižnije natjecanje u organizaciji T. Amana iz Japana? Meni najveći kompliment dala je svekrva (Branetova majka – 80 godišnja), kad je rekla da je akvarij Meadow podsjeća na brda oko njezinog rodnog kraja Tolmina (dolina rijeke Soče). Pošto znam, koliko joj to znači, ne mogu zamislit bolju ocjenu.


17. Planovi za budućnost?

Uživati i dalje u ovom prekrasnom hobiju, učiti i naučiti što više, upoznati nove prijatelje, održavati kontakte sa onima koje sam već upoznala, širiti ljubav prema prirodi, uvjeriti ljude da je priroda nešto što smo posudili od naše djece...i ako se ponovo nekad desi da bude postav spreman, idemo na natjecanje, zašto ne?
Na kraju, dozvolite mi da se Vama ponovo zahvalim, jer zaista mislim da su dan danas ovakvi forumi, najbolji način za širenje i popularizaciju našeg hobija i da će nas razlike, koje naravno postoje između nas, spajati i činiti još boljima. Hvala!


Hvala Vama!


Autor: Leonard Popović

Objavio lp u 27.09.2011 08:47
Komentari
2 #1 lp

u 27.09.2011 12:51
Katjuša, hvala još jednom...oduševili su me tvoji stavovi, a intervju je bio baš gušt za odradit.
32 #2 astralis

u 28.09.2011 22:48
zrelo, krasan nacin gledanja na svijet....
76 #3 amchudin

u 04.10.2011 10:41
Ostao sam bez rijeci..hvala
Upiši Komentar
Prijavite se da bi upisali komentar.