Prijava
Korisničko ime

LozinkaNiste još naš član?
Registrirajte se, besplatno je!

Izgubili ste lozinku?
Nema problema, zatražite novu.
Članovi Online
Werther00:27:49
mili_vanili01:23:47
AHJAK08:02:10
Aquamaniac08:40:46
mojo09:04:52
Tom8209:10:57
nkocbek1@optinet10:57:28
prodz12:34:28
darkoh20:03:00
Radevski 1 dan

Registriranih: 830
Najnoviji: mili_vanili
Google Translate
Galerija
Odabrani Članci
Interview with George Farmer
Interview with Viktor Lantos
CO2 u biljnoj akvaristici
DIY Makroelementi
Intervju sa Renato Kurokiem
HAS na Facebooku
Posjetite
MojBiljniAkvarijum
Aquascaping World
Creative Aquascaping Union
Akvaristi.net
Aquanubis
Aqua Journal
IAPLC natjecanje
AGA natjecanje
Kategorija
Članci Početna » Rasvjeta » LED rasvjeta u biljnom akvariju
LED rasvjeta u biljnom akvariju

Općenito o LED rasvjeti

Sve se više govori o ovom tipu rasvjete, pa je bilo pitanje vremena kada će LED rasvjeta biti ponuđena i nama, biljnim akvaristima i aquascaperima. Trenutno na tržištu ima više modela LED rasvjete za morsku akvaristiku pošto su morski akvaristi prvi počeli koristiti taj tip rasvjete iznad svojih akvarija. U nazad par godina, sve više proizvođača nudi svoje modele i za slatkovodne biljne akvarije.     AquaRay GroBeam 1000, za biljne akvarijeCijene ovih proizvoda su još uvijek dosta visoke, ali uz spretnost i malo znanja o elektronici sve možete napraviti sami. Dosta povoljno mogu se nabaviti High Power LEDice (visoke snage), npr. od 3W ili više te potrebno napajanje za njih (driveri).

No prije svega treba vidjeti koliko svjetla treba za tank i kakav akvarij želite, što ovisi o zapremini i zahtjevnosti biljaka.Koliko LEDica?

Kod LED rasvjete, na pravilo Watt po litri više ne možemo računati, nego se vodimo odnosom lumen po litri. LUMEN je jedinica za svjetlosni tok što predstavlja snagu zračenja koju emitira izvor svjetla u određenom smjeru.

Npr. svjetlosni tok jedne standardne žarulje sa žarnom, niti snage 100W, iznosi 1380 lm...dok jedna povoljnija LEDica snage 3W, daje oko 170 lm. Postoje i LED-ica proizvođača Cree, iste snage 3W, koja daje još više lumena, oko 280 lm i više.

Također trebamo obratiti pažnju i na boju svjetlosti, koju se označava u kelvinima, K. Svi znamo da je svjetlost od 6500K (tzv. bijela svjetlost), ta koja otprilike odgovara boji dnevne svjetlosti te pod kojom će biljke bez preoblema rasti.
     LED star 3W, 170lm, 6500K


Dosta povoljno mogu se nabaviti i LEDice većih snaga, npr. 10W ili 20W koje daju 900-1500 lumena. Nekoliko njih je dovoljno za nano akvarije.                         10W LED                                                       20W LED


Ispod je kategorizacija po kojoj se može odrediti tip akvarija po svjetlosti (W po litri i lumen po litri).


Low light osvjetljenje (ispod 0,5 watt/litra)
Srednje osvjetljenje (0,5 – 0,75 watt/litra)
High light osvjetljenje (0,75-1,00 watt/litra)
Vrlo jako osvjetljenje (preko 1 watt/litra)


Low light osvjetljenje (10-20lm/litra)
Srednje osvjetljenje (20-30lm/litra)
High light osvjetljenje (30-40lm/litra)Kako sam napravio svoju LED rasvjetu?

Na svom primjeru pojasnit ću kako sam napravio LED rasvjetu za svoj biljni akvarij od 72L. Cilj mi bio u njemu stavit toliko svjetla, da mogu bez problema uzgojiti tepih od Hemianthus callitrichoides Cube.

Poklopac je dimenzije 60cm x 35cm, a rasporedio sam rasvjetu na tri grupe po 10 komada LEDica od 3W, ukupno 90W LED rasvjete ili oko 5000 lumena. Dakako da je ovo puno prevše i za najzahtjevnije biljke, ali uz pomoč dimmera odnosno potenciometra, sve mogu prigušiti ili pojačati kako mi u kojem trenutku odgovara. Na taj sam način izbjegao pretjerano zagrijavanje LEDica, te imam punu kontrolu nad količinom svjetla od prvog dana startanja akvarija.

LEDice su montirane na pravokutni aluminijski profil u razmaku od nekoliko centimetara radi efikasnijeg hlađenja.

Za bolje hlađenje tu je i PC ventilator, spojen na isti timer sa rasvjetom.

Svaka grupa od deset LEDica je spojena preko potenciometra (dimmera) na svoje napajanje.                               Potenciometar                                                                                          Napajanje


Ove LEDice, od 3W i 170lm, rade na 3.7V i 750mA. To su maksimalne deklarirane vrijednosti, što znači ako ih ovako spojimo biti će maksimalno opterećene, zagrijavanje će biti veliko i samim time radni vijek im se smanjuje.

To je još jedan razlog zašto je dobro imati dimmer sa kojim se smanjuju maksimalne vrijednosti napajanja, ali time moramo računati i na slabiji intenzitet svjetla.
AC/DC ispravljači...

Ako ne želite kupovati originalni driver, u tu svrhu mogu poslužiti AC/DC ispravljači i tu treba znati nešto osnova o paralelnom i serijskom spoju strujnog kruga.
Serijski spoj - struja u krugu jednaka je kroz svaki od otpornika. Ukupan napon (napon izvora) se u takvom spoju dijeli na pojedine otpornike spoja. Ovaj spoj naziva se i naponski djelitelj.

Paralelni spoj - napon na svakom otporniku u paralelnom spoju je jednak. Ukupna struja se dijeli na pojedine otpornike. Spoj se naziva i strujni djelitelj.


Primjer:

Imamo ispravljač 14V i 1500mA. Da bi dobili 3.5V po LEDici u seriju spojimo 4 komada. 14/4=3.5. Struju od 1500mA trebamo podijeliti na pola da dobijemo 750mA po LEDici, a to ćemo napraviti spajanjem u paralelu.Negdje ćete vidjeti da se ispred LEDice u seriju spaja po jedan otpornik, ali pošto koristim dimmer to nije potrebno.


Struja može biti opasna (naročito u dodiru sa vodom) i ako niste stručni nemojte se upuštati u eksperimentiranje te eventualne radove i prerade prepustite stručnoj osobi. Kod spajanja treba paziti na polaritet ( + i - ), + napajanja se spaja na + označen na LEDici, a – napajanja se spaja na – označen na LEDici. U suprotnom LEDica neće svijetliti. Za spajanje će vam trebali lemilica i tinol jer se na svakoj LEDici nalaze pravokutni kontakti za lemljenje.

Bilo bi dobro da koristite instrument za mjerenje (multimeter), kako bi izbjegli eventualna oštečenja.
Kada ste sve lijepo spojili i montirali na poklopac ili viseču konstrukciju, silikonom premažite (izolirajte) kontakte na LEDicama kako bi ih zaštitili od dodira s vodom i eventualne korozije. Sve osim LEDica i leća možete polakirati npr. nekim lakom u spreju.


Leće

Ako želite, na svaku LEDicu mežete dodati leću, odnosno optiku, koja će usmjeriti svjetlost u snop određenog kuta.Ovakvih leća ima od 15°, 30°, 45° i 60°. Njihovom upotrebom postiže se veća iskoristivost svjetla jer se više svjetla usmjerava ka dnu tanka. Imaju ulogu kao reflektori iznad neonskih cijevi.
Moonlight i backlight

Za moonlight i backlight obično se koriste vodootporne trake koje se jednostavno lijepe na predviđeno mjesto i mogu svjetliti u više boja.Plavo pozadinsko osvjetljenje na mom akvariju sa led trakom iza stražnje strane.Detalje o postavu i napretku akvarija možete pratiti na našem forumu u temi Aqualung.Gdje kupiti?

LEDice i ostali pribor možete nabaviti kod naših uvoznika ili na eBayu. Preporučam eBay jer se može naći dosta povoljno paket od 5 do 20 i više LEDica te isto tako driveri i dimmeri.

Uvijek pažljivo pročitajte opis onoga što kupujete. Kod kupnje na eBayu pazite na feedback prodavača. Ja, recimo, ne kupujem od prodavača koji ima feedback manji od 98%. Obično su to Kinezi i dostava će vam stići za oko dva tjedna.
Korisni linkovi

Svakim se danom ovaj tip rasvjete sve više usavršava i ispituju se utjecaji na rast biljaka. Na internetu ima dovoljno korisnih informacija o tome, kao npr. na ovoj stranici: Aquarium Lighting.
Poznati aquascaper George Farmer također na jednom svom poznatom tanku koristi ovaj tip rasvjete. (Scree Evolution)
Još jedan primjer LED rasvjete u DIY izvedbi. (Diy Whole Tank Led Lighting Retrofit)
Autor: Tomislav Jurković

Objavio lp u 05.09.2011 15:13
Komentari
28 #1 Vele bit

u 08.09.2011 12:25
Bravo Tomica
2 #2 lp

u 08.09.2011 14:59
Odličan članak Tomica...do u detalje. Hvala još jednom. Thumb Up
82 #3 kojot

u 09.09.2011 13:24
Bravo majstore, ovo se traziCheer
Upiši Komentar
Prijavite se da bi upisali komentar.