Prijava
Korisničko ime

LozinkaNiste još naš član?
Registrirajte se, besplatno je!

Izgubili ste lozinku?
Nema problema, zatražite novu.
Članovi Online
Tom8221:40:52
St3fke 1 dan
AHJAK 1 dan
ZoranC 1 dan
carreras 2 dana
marinnn 2 dana
mojo 2 dana
darkoh 2 dana
Mandic 3 dana
damirs 3 dana

Registriranih: 850
Najnoviji: St3fke
Google Translate
Galerija
Odabrani Članci
Intervju sa Diegom Sandovalom
Intervju Mark Evans
Intervju sa Katjušom Karlovini
Rasvjeta biljnih akvarija
Aquascaping - Pojam i stilovi
HAS na Facebooku
Posjetite
MojBiljniAkvarijum
Aquascaping World
Creative Aquascaping Union
Akvaristi.net
Aquanubis
Aqua Journal
IAPLC natjecanje
AGA natjecanje
Kategorija
Članci Početna » Intervjui na hrvatskom » Intervju Mark Evans
Intervju Mark Evans

Možete li nam reći ukratko nešto o sebi u par rečenica?

Imam 36 godina, oženjen sam te imam sina od 5 godina. Moje zanimanje je u građevinskoj industriji Velike Britanije.

Kako ste počeli sa aquascapingom?

Počeo sam sa hobijem prije 5 godina. Prvi akvarij je bio od 60 cm, u kojem sam držao malog šarana. Inače volim ribolov, pa sam tako htio proučiti kako se hrane šarani, ne bi li poboljšao svoj ulov. Čitajući razne magazine i knjige saznao sam da biljke mogu poboljšati kvalitetu vode, pa sam kupio svoju prvu biljku Hygrophilu Polyspermu. Na moju sreću rasla je jako dobro i tada sam se navukao.

Odakle Vam inspiracija za Vaše postave?

Kao i 90% scapera, najviše me inspiriraju postavi od Takashi Amana. Nedavno sam počeo i putovati po Velikoj Britaniji, na mjesta prirodnih ljepota, kako bih što više razgledao prirodu i prirodne scene.

Idemo malo na tehnička pitanja:


Često koristite MH rasvjetu, dosta visoko postavljenu iznad tankova? Kako određujete visinu na kojoj će stajati MH lampa, sa PAR metrom? Ciljate li na highlight, srednju ili lowlight rasvjetu?


Koristio sam MH lampe na nekoliko 60cm akvarija do sada, i ustanovio sam da je rast biljaka daleko bolji nego pod bilo kojom drugom vrstom rasvjete (npr. t5). Ne koristim niti jedan uređaj poput PAR-metra već samo svoje oči, kako bih ustanovio rast biljaka te otklonio eventualne probleme. Obično iznad 60cm tanka dignem MH lampu od 150W, na 60cm iznad akvarija.

Par riječi o protoku i filtraciji u Vašim akvarijima?

Koristim Aquadistri filtere, jeftine i provjerene.


Koju podlogu preferirate?

Probao sam zbilja puno podloga u zadnje tri, četiri godine. Nedavno sam se vratio na ADA sistem koji je po mom mišljenju najbolji na tržištu. U najnovijem postavu koristim ADA Powersand special i preko ADA Amazoniu.

Doziranje gnojiva: preferirate li manje ili više gnojiva kroz vodeni stup? Koja gnojiva koristite? DIY ili brand?

Preferiram dodavanje puno gnojiva. EI sistem je dugo vremena bio moj omiljeni sistem doziranja, ali otkad sam sudjelovao u jednom projektu za Tropicu, počeo sam koristiti TPN i TPN+ (Tropica plant nutrition) sa odličnim rezultatima. Također koristim i Easy Carbo u postavima sa puno stabljikastih biljaka.Koristite li testere? Koji su parametri vode u Vašim postavima (meka, tvrda voda)?

Hahaha…ne koristim testere za testiranje vode. To je nepotrebno. Moja pipovača (zadnje što sam provjerio) je bila parametara PH=7, KH=12.

Koliko vremena potrošite na održavanje akvarija dnevno, tjedno? Kako često radite promjene vode?

U početku je sve lako. Prvih par mjeseci je bez gnjavaže. Svoje biljke, ovisno o vrstama, podrezujem otprilike svakih 2 tjedna. Ipak, vodu ću mijenjat svaki dan u prva 2 tjedna, pa postupno smanjiti na 2 puta tjedno.Da li dodajete gnojiva odmah od starta postava ili kasnije?

Da, počinjem sa doziranjem od prvog dana.

Imate li ikad problema sa algama? Kako se borite protiv njih?

Ponekad imam alge. U zadnjih par postava najviše sam se borio sa diatomom. Kao što svi znamo ona prođe s vremenom, ali izgleda grozno u novom postavu. Rijetko kad imam problema sa drugim vrstama algi, a naravno da ako ne održavam tank, dobit ću alge. Za borbu protiv algi koristim promjene vode i pojačan CO2.

Vaše fotografije su zbilja odlične. Koja je Vaša procedura kod slikanja akvarija? Koliko Vam vremena oduzme postavljanje opreme, pozadine, svjetla?


Hvala lijepa. Fotografija je meni jako bitna. Bez nje ne bih imao toliko entuzijazma. Za većinu forumskih slika koristim samo rasvjetu od akvarija, al ponekad znam koristiti i 2 x 200W Bowensove bljeskalice, koje postavim za doslovno 2 minute.

Koristite li Photoshop često?

Povremeno koristim samo opcije za resizing, selective color tool i curves.

Koju opremu koristite za fotografiranje?

Korisnik sam Canona. Trenutno posjedujem Canon 5d MK2. Moj najdragocjeniji objektiv je Canon 135mm F2 L serije. Također imam i Sigmin širokokutni objektiv (15-30mm) te Canon 50 mm f1.4.


Korištenje ultra širokokutnih objektiva, prilikom slikanja za natjecanja, mnogi kritiziraju. Koje je Vaše mišljenje o korištenju fotografije za dobivanje efekta dubine tanka?

Iskreno, ne vidim nikakvih problema u korištenju ultra širokokutnih objektiva. Uostalom, fotografija je vrsta umjetnosti. Na umjetniku je da odluči kako i na koji način će prezentirat finalnu fotografiju. Širokokutni objektiv neće napravit loše dizajniran postav dobrim, ali može zato podignuti dobro osmišljen postav.

Poruka za naše članove na kraju?

Naučite osnove…CO2, gnojenje i održavanje. Vjerujte u ovaj hobi kao u „umjetnost“ i neka Vaš um bude slobodan.

Intervju vodio Luka Žanić
Preveo Leonard Popović


Objavio lp u 28.07.2011 14:00
Komentari
25 #1 Ruki

u 28.07.2011 16:45
Bravo ljudi! Jel ima tko kakav link na neku raspravu u vezi sirokokutnih objektiva i fotografiranja akvarija, zanimaju me te kritike Smile
7 #2 M23_Vu

u 14.08.2011 11:51
gdje ima za pogledati još slika njegovog akvarija?
2 #3 lp

u 19.08.2011 22:39
Ruki nemam nijedan link pri ruci, ako naletim javim ti. Na UKAPS-U Mark najviše piše, pa tamo vidi M23_Vu. Thumb Up
Upiši Komentar
Prijavite se da bi upisali komentar.