Prijava
Korisničko ime

LozinkaNiste još naš član?
Registrirajte se, besplatno je!

Izgubili ste lozinku?
Nema problema, zatražite novu.
Članovi Online
Tom8222:14:52
St3fke 1 dan
AHJAK 1 dan
ZoranC 1 dan
carreras 2 dana
marinnn 2 dana
mojo 2 dana
darkoh 2 dana
Mandic 3 dana
damirs 3 dana

Registriranih: 850
Najnoviji: St3fke
Google Translate
Galerija
Odabrani Članci
CO2 u biljnoj akvaristici
Interview with Justin Law
Intervju sa James Findleyem
Filtracija i protok biljnih...
Interview with George Farmer
HAS na Facebooku
Posjetite
MojBiljniAkvarijum
Aquascaping World
Creative Aquascaping Union
Akvaristi.net
Aquanubis
Aqua Journal
IAPLC natjecanje
AGA natjecanje
Kategorija
Članci Početna » Intervjui na hrvatskom » Intervju s Oliverom Knottom
Intervju s Oliverom Knottom

Zahvaljujemo Vam što ste našli vremena za ovaj razgovor.Možete li nam reći nešto o vašim počecima u akvaristici, kako je izgledao vaš prvi akvarij?

Počeo sam raditi 1989. godine učeći i radeći u dućanu za životinje, vježbajući oko 3 godine. Tih godina imao sam prve mogućnosti složiti biljni akvarij. Svog se prvog akvarija ni ne sjećam .... bilo je to prije 23 godine.

Što vas je potaklo da započnete raditi aquascaperske postave?

Zasigurno me potakao Takashi Amano sa svojim prekrasnim postavima u njegovim prvim knjigama. No i nekoliko godina prije nego sam vidio njegove prve postave, imao sam svoja prva iskustva u vlastitiom načinu slaganja akvarija.Posjedujete poduzeće specijalizirano za slaganje i održavanje biljnih akvarija. Možete li nam reći par riječi o tome?

Osim slaganja postava (aquascapinga), bavimo se obukom osoblja akvarističkih dućana i dućana za životinje, od generalnog upravitelja do niže zaposlenih. Također moja specijalanost su radionice, prezentacije i slaganje postava u živo. To je vrlo raznovrstan posao.


Koliko akvarija trenutno održavate?

Trenutno oko 40 različitih akvarija, od 20 do 12.000 litara volumena.


Imate li nekad probleme sa klijentima, čudne zahtjeve, petljanje u vaš postav, primjerice, ubacivanje ribe koja će uništiti tepih od HC-a?

Naravno. To je normalno. Iako pokušavam naučiti moje klijente i kupce, prije cijelog posla, što smiju, a što ne smiju činiti. Na taj način izbjegnem većinu problema.

Vaše poduzeće proizvodi i podlogu ''Nature Soil''. Koja je to vrsta podloge?

To je aktivna akvarijska zemlja, načinjena od vulkanskog pepela vulkana iz Južnog Japana. To je 100% prirodan proizvod – niskog KH, TH i PH. Posebno je preporučam za biljne akvarije i akvarije s kozicama.

Što je ''Aqua room''?

To je moj ured i centar za obuku(100m2) u slaganju akvarija, odnosno u aquascapingu. Koriste ga industrijske kompanije, veletrgovci, samostalni trgovci i obični kupci. Predajem i obučavam sve zanteresirane o akvarističkom poslu i hobiju.

Postavljali ste neke vrlo velike akvarije. Na primjer, u 10.000 litarskom akvariju Arowana ima 600 kg vulkanskog kamenja. Uživate li slagati tako velike akvarije?

Naravno. Iako je vrlo teško pronaći dobru i veliku dekoraciju za takve akvarije.Pretpostavljam da u ovom poslu nije sve u škarama i pinceti. Nekad je potrebno i mnogo fizičkog posla?

Najvažnije je imati osjećaj za biljke i za razvoj akvarija. Tajna je biti sastavni dio akvarija i tako znati što učiniti u pravom trenutku.Imali ste velike uspjehe na akvarističkim natjecanjima. Koji Vam je najdraži rezultat?

Moj akvarij na AGA 2004 koji je osvojio prvo mjesto. I to zato što sam tada prvi puta uporabio HC i neke druge prekrasne biljke. Taj je akvarij bio poput sna, a biljke su rasle kao na raju.

Što mislite o natjecanju IAPCL, sudačkim kriterijima i kako komentirate Vaše rezultate na tom natjecanju?

Teško je suditi o tako velikoj količini apsolutno prekrasnih akvarija. Jako je dobro da postoji takvo natjecanje. Zasigurno bih tamo volio vidjeti više riskantnih nego normalnih postava.

Kao jedan od ASE sudaca, kako procjenjujete aquascaping scenu u Europi?

Mislim da će u slijedeće 3- 4 godine Europa doći vrlo blizu „azijskim svjetskim vođama u aquascapingu“. Mislim da u Europi imamo veliku šansu da pokažemo svijetu kakvu veliku akvarističku kulturu imamo.Hoćete li sudjelovati u kakvom natjecanju uskoro?

Ne vjerujem. Možda jedino na “Art of planted Aquarium” u Njemačkoj, u Hannoveru. To je natjecanje uživo, a volim ga jer je netipično...i tamo volim prikazati svoje posebne postave.

Vaši „fantastični postavi“ su nekad dosta kritizirani. Što je priča tih akvarija? Otkuda Vam inspiracija?

Najčešće je zabavno smisliti i napraviti nešto različito. Nekad u glavi imam toliko ludih stvari. Dajte si uvijek vremena kad vidite takvo što, voljeli ili mrzili to.Imate li ikada velikih problema s algama? Što biste rekli, na što je najvažnije paziti prilikom slaganja akvarija, a da bi se izbjegle alge?

Zasigurno imam ponekad problema s algama, ali vjerojatno manje nego prosječan akvarist. Najbolje je započeti s akvarijima niske i srednje rasvjete da bi se steklo iskustvo s biljnim postavima. Tek kasnije možete pokušati s pravim aquascaperskim akvarijem i rasvjetom od 1 Watta po litri, ukoliko imate dovoljno strasti i vremena za takvo što.Koje su vam ribe najdraže u vašim akvarijima?

Draže su mi male nego velike. I, svakako prirodne ribe, one koje je „načinila“ priroda, a ne uzgajane ribe kod kojih je samo boja važna.

Jeste li se ikad zainteresirali za morsku akvaristiku?

Čak sam napravio nekoliko akvarija prije par godina, ali sam odlučio da je moja prava strast biljni akvarij. Možda za 3-4 godine ću promijeniti mišljenje s vlastitim “Oliver Knott reef aquascapes”. Vidjet ćemo.Poruka za naše čitatelje?

Želim vam puno zabave i strasti u izradi lijepih akvarijskih postava. Budite drugačiji, pronađite vlastiti stil – to će Vas usrećiti!

Vaš Oliver Knott.Pitanja i prijevod: Luka Žanić

Objavio ibanezfrelon u 19.05.2011 00:25
Komentari
30 #1 Valisnerija

u 20.05.2011 18:34
Jos jednom sve pohvale administratorima i urednicima ovog sajta!!

Svakodnevne novine i novi postovi na sajtu me uvek oduseve,a ovakve teme sa poznatim svetskim scaperima me jos vise zainteresuju!

Samo tako nastavite Thumb Up
26 #2 cann

u 20.05.2011 20:34
kratko, jezgrovito i jasno...ma bravo luka Marichuy
53 #3 ceh

u 20.05.2011 21:28
Clap svaka čast lukaThumb Up
22 #4 Gospa

u 20.05.2011 21:32
treci odozada sam vidio samo bez figurica,akvari je bio u frankfurtu u zoo shopu.
pohvale za intrviju Clap
276 #5 zdmarinero

u 17.02.2014 15:21
super!
Upiši Komentar
Prijavite se da bi upisali komentar.