Prijava
Korisničko ime

LozinkaNiste još naš član?
Registrirajte se, besplatno je!

Izgubili ste lozinku?
Nema problema, zatražite novu.
Članovi Online
Tom8221:47:56
St3fke 1 dan
AHJAK 1 dan
ZoranC 1 dan
carreras 2 dana
marinnn 2 dana
mojo 2 dana
darkoh 2 dana
Mandic 3 dana
damirs 3 dana

Registriranih: 850
Najnoviji: St3fke
Google Translate
Galerija
Odabrani Članci
Hardscape u aquascapingu
Interview with Grégoire Wol...
Interview with Pasquale Buo...
Rasvjeta biljnih akvarija
Intervju sa Renato Kurokiem
HAS na Facebooku
Posjetite
MojBiljniAkvarijum
Aquascaping World
Creative Aquascaping Union
Akvaristi.net
Aquanubis
Aqua Journal
IAPLC natjecanje
AGA natjecanje
Kategorija
Članci Početna » Biljke » Biljke prednjeg plana u aquascapingu
Biljke prednjeg plana u aquascapingu

Naziv: Glossostigma elatinoides
Porijeklo: Novi Zeland
Visina: 2-3cm
Smještaj u akvariju: prednji plan
Svjetlo: srednje do jako
Voda: pH 5.0-7.5;
Temperatura: 20-28°C
Zahtjevnost: zahtjevna biljka
Brzina rasta: brzaGlossostigma elatinoides je osjetljiva biljka koja formira gusti tepih ako joj se pruže adekvatni uvjeti. Zahtjeva veliku količinu svjetla da bi rasla nisko, a naravno da ce uz dodatak co2 rasti puno brze. Ukoliko joj ne pružimo dovoljnu količinu svjetla počet ce rast u visinu i nećemo dobiti željeni efekt. Neki rast glossostigme u visinu pripisuju i višku CO2. Kad biljka formira tako gust tepih da više nema gdje rast potrebno ju je ponovo saditi, ili ošišati gornji sloj biljke, kako bi biljke ispod dobivale svjetlo.

Naziv: Echinodorus tenellus
Porijeklo: Sjeverna Amerika
Visina: 5-10cm
Smještaj u akvariju: prednji plan
Svjetlo: srednje do jako
Voda: pH 5.0-7.5;
Temperatura: 19-30°C
Zahtjevnost: srednje zahtjevna biljka
Brzina rasta: srednjaEchinodorus tenellus je jedna od popularnijih biljaka za prednji plan. Pod jakim svjetlom u kratkom vremenu ce formirati gusti tepih koji ce se idealno uklopiti u većini biljnih akvarija. Zbog jako gustog rasta trebat ce je prorjeđivat i presađivat kako ne bi krenule alge i biljka počela propadat. Kod sadnje se svaka biljka sadi u razmaku od par centimetara kako bi se mogla širiti i pravilno rast. Podloga bogata nutrijentima pospješuje jako rast ove biljke.


Naziv: Riccia fluitans
Porijeklo: Kozmopolitska biljka
Visina: 1-4 cm
Smještaj u akvariju: prednji plan
Svjetlo: srednje do jako
Voda: pH 5.0-8.0;
Temperatura: 10-28°C
Zahtjevnost: srednje zahtjevna biljka
Brzina rasta: srednjaRiccia fluitans je plutajuća biljka koju je popularni Takashi Amano uveo u akvaristiku. Ako se ostavi da pluta na površini odličan je zaklon za male ribe. Međutim u aquascapingu se koristi najčešće privezana za kamen, panj ili prikovana za dno. Trik je u tome da se nabavi mrežica (super je ona u kojoj se drži voće ili ona za cvijeće), te se u nju stavi riccia, a mrežica se potom zaveže sa svih strana ili spali sa upaljačem kako biljka ne bi ispala. U dobrim uvjetima već nakon tjedan, dva biljka će početi rasti kroz mrežicu i napravit mali tepih veličine mrežice. S tim se zatim može radit što želimo, privezat za kamen, panj ili ostavit na dnu. Ljepota ove biljke najviše dolazi do izražaja kad u dobrim uvjetima biljka počinje masovno perlati.Naziv: Eleocharis parvula
Porijeklo: Kozmopolitska biljka
Visina: 3-10 cm
Smještaj u akvariju: prednji plan
Svjetlo: srednje do jako
Voda: pH 5.5-8.0;
Temperatura: 10-28°C
Zahtjevnost: srednje zahtjevna biljka
Brzina rasta: srednjaEleocharis parvula je idealna biljka za prednji plan, jednako pogodna i za male i velike akvarije. Nije osobito zahtjevna, i iako mnogi je smatraju spororastućom biljkom, bez problema će napravit (uz jače svjetlo, co2 i gnojenje) prekrasan tepih u 60*30cm akvariju, u nešto više od mjesec dana. U pogledu tvrdoće vode ova biljka uspijeva u svim uvjetima. Sadi se u manjim skupinama, i kad krene sa rastom može se šišati sa škarama. Što je češće šišamo brže će se širiti. Također se može koristit i kao uteg za već spomenutu Ricciu fluitans, i to tako da se mrežica s Ricciom stavi na dno, i u nju posadi Eleocharis...kad se počne Eleocharis širiti svojim izdancima će pričvrstiti Ricciu za dno.


Naziv: Hemianthus callitrichoides
Porijeklo: Kuba
Visina: 0.5-3 cm
Smještaj u akvariju: prednji plan
Svjetlo: srednje do jako
Voda: pH 5.5-7.5;
Temperatura: 18-28°C
Zahtjevnost: srednje zahtjevna biljka
Brzina rasta: srednjaHemianthus callitrichoides ''Cuba'' slovi za jednu od najmanjih akvarističkih biljaka koja uz svjetlo i dodavanje co2 začas napravi prekrasan tepih u vašem biljnom akvariju. Potencijalni problem kod ove biljke je njeno sađenje, jer biljka skoro da i nema korijen. Znači oni koji misle držat ovu biljku neka ne drže ribe dna s njom, tipa corydorase, jer će oni neprestano svojim aktivnostima po podlozi, biljku vadit van iz podloge. Ova biljka je od svih do sad navedenih najpogodnija za manje akvarije. Šišanje biljke se radi sa škarama, slično kao šišanje trave. Kad više nema kamo sa rastom, trebat ćete je presaditi. Bez dodavanja co2 će rast samo puno sporije.

Naziv: Vesicularia dubyana
Porijeklo: Azija
Visina: 5-7 cm
Smještaj u akvariju: prednji plan, srednji plan
Svjetlo: slabo
Voda: pH 5-9;
Temperatura: 15-28°C
Zahtjevnost: nezahtjevna biljka
Brzina rasta: spora do srednja, ovisno o uvjetimaVesicularia dubyana (i njene podvrste) ili mahovina, je najlakša za uzgojit od svih do sada navedenih biljaka. Raste gotovo u svim uvjetima, od meke do tvrde vode, pri različitima temperaturama...U aquascapingu ova biljka se koristi na različite načine. Bilo da se pričvrsti flaksom za panj, bilo za kamen (može i s mrežicom kao riccia). Tepih od nje se može napraviti na različite načine: nabavite plosnata kamenja i mahovina se priveže na njih, te se kamenja poslažu gdje želimo tepih...može se i jednostavno pričvrstit sa kamenčićima za podlogu i pustit da sama raste. Ukoliko je na drvetu ili kamenu nakon nekoliko šišanja će izgledat onako kako izgleda kod poznatih svjetskih majstora aquascapinga.
Naziv: Utricularia graminifolia
Porijeklo: Azija
Visina: 2-4cm
Smještaj u akvariju: prednji plan
Svjetlo: srednje do jako
Voda: pH 6.5-7.0; KH: 7-10
Temperatura: 20-28°C
Zahtjevnost: zahtjevna biljka
Brzina rasta: srednjaUtricularia graminifolia je vrlo dekorativna, i po mnogima jedna od najljepših biljaka prednjeg plana, ali zbog svoje zahtjevnosti ne koristi se tako često. Biljka preferira određene parametre vode po pitanju tvrdoće i pH vrijednosti, a zahtjeva i kvalitetno prignojavanje posebice željezom. Vrlo je zanimljiva budući spada u porodicu mesožderki te se na listićima razvijaju sitni balončići kojima u prirodi hvataju mikroorganizme i na taj način se prihranjuje. Sadi se u busenčićima budući je vrlo krhka i ima slabašan korjen. Nakon sadnje obično stagnira i po mjesec dana, a zatim se počinje širiti formirajući prekrasan tepih.Naziv: Lilaeopsis Braziliensis
Porijeklo: Južna Amerika
Visina: 3-6 cm
Smještaj u akvariju: prednji plan
Svjetlo: srednje do jako
Voda: pH 6.0-8.0; KH: 6-15
Temperatura: 18-26°C
Zahtjevnost: srednje zahtjevna
Brzina rasta: sporaLilaeopsis Braziliensis je spororastuća biljka prednjeg plana koja uz odgovarajuće uvjete stvara prekrasan travnati tepih. Relativno je lagana za uzgoj dok svoju potpunu raskoš odnosno gusti tepih pokazuje pri jačem osvijetljenju, korištenju CO2 te sadnji u bogatu podlogu. Propagira se putem rizoma te se prilikom sadnje preporuča biljku odvojiti u manje grmiće i saditi ju na udaljenosti od 2 cm između grmića. Zbog svojeg atraktivnog izgleda i relativno lakog uzgoja biljka se odavno koristi u aquascapingu.


Naziv: Staurogyne Repens
Porijeklo: Brazil
Visina: 3-10 cm
Smještaj u akvariju: prednji plan
Svjetlo: srednje do jako
Voda: pH 6.0-8.0; KH: 6-15;
Temperatura: 20-28°C
Zahtjevnost: nezahtjevna
Brzina rasta: sporaStaurogyne Repens je novija biljka u biljnoj akvaristici koju je Tropica predstavila na svjetskom sajmu Interzoo 2008 godine u Njemačkoj. Idealna biljka prednjeg plana za velike akvarije, dok se u manjim akvarijima koristi i za srednji plan ili čak u nano akvarijima za zadnji plan. Spororastuća , izdržljiva biljka koja dobro raste u gotovo svim uvjetima , pod jakim i slabim svijetlom, sa i bez dodavanja co2. Najbolje raste u hranjivoj podlozi uz redovito gnojenje i dodavanje co2. Pogodna je i za emerzni uzgoj gdje također raste jako dobro pa se zbog toga često koristi i u terarijima.Pri sađenju treba odrezati najdužu stabljiku pa će se biljka širiti bočnim izdancima stvarajući grmolik izgled. Može se čak uzgajat pričvršćena za drvo ili kamen, pogotovo lava kamen koji je dovoljno porozan.

Naziv: Marsilea hirsuta
Porijeklo: Australia
Visina: 2-10 cm
Smještaj u akvariju: prednji plan
Svjetlo: srednje jako - jako
Voda: pH 5.0-7.5
Temperatura: 18-28°C
Zahtjevnost: nezahtjevna
Brzina rasta: srednjaMarsilea hirsuta se javlja u visokoj i niskoj formi. Nama je za ovaj članak zanimljivija niska forma ove biljke (do 2.5 cm), sa jednim listom na vrhu, dok visoka forma ima 4 lista i naraste do 10 cm. U dućanu obično srećete visoku formu biljke, koja nakon procesa prilagodbe na nove uvjete u akvariju, obično krene rasti niskom formom. Uz dobre uvjete biljka će se brzo proširiti prednjim planom Vašeg akvarija, i može biti odlična nezahtjevna zamjena za neke puno zahtjevnije vrste, poput već spomenute glossostigme.
Neke od fotografija preuzete sa:

http://www.ricciafluitans.com
http://aboutzoo.net
http://www.mk-zoo.cz
http://www.aquascapingworld.com


Autori: Luka Žanić, Karlo Rajić i Leonard Popović


Objavio lp u 18.05.2011 09:42
Komentari
32 #1 astralis

u 18.05.2011 22:41
hvala decki na ulozenom trudu i prilozenim fotkama....
30 #2 Valisnerija

u 19.05.2011 23:16
Super vam je ovaj prikaz,svaka cast1!!!!!!! Clap
574 #3 domahoj

u 23.05.2014 20:59
jako ljepo !Thumb Up
Upiši Komentar
Prijavite se da bi upisali komentar.